HEM

Vinkällare hemma

Klicka på pilen för att läsa mer

Att lagra viner behöver inte vara så tillkrånglat. Enkla utrymmen i lägenheten eller villan kan lätt göras om till ”vinkällare”. Det enda som behövs är lite kunskap om vilken miljö vinet behöver för att lagras i harmoni och det får du här.

Länge har jag gått och gruvat på vad det är för vin jag gillar bäst. När jag står på Systembolaget brukar jag beskriva det som en lättare och friskare Chardonnay. Oftast får jag oförstående blickar av butikspersonalen. Det var först när jag frågade Jay Andersson på Australian Wine Bureau som jag fick ett ordentligt svar på vad jag var ute efter. ”Du gillar Chablis som är lagrad i ett till tre år”, berättade han frankt för mig. ”Vad bra, nu vet jag vad jag ska köpa”, sa jag. Fast så enkelt var det ju förstås inte. Jay förklarade att jag måste köpa nya Chardonnay viner och lagra dem hemma, eftersom det inte går att köpa lagrad Chardonnay i Sverige.

Grundläggande kriterier
Det gjorde ju inte direkt saken enklare och jag började tvivla på att någonsin få det där vinet som jag drömt om. För hur skulle jag, som bor i lägenhet, kunna lagra vin hemma? ”Enkelt”, sa Jay, ”du kan använda ett svalskåp i köket eller ditt källarförråd”. ”Jaha, men hur gör man då?”, undrade jag. Efter lite research kan jag därför nu presentera några ganska enkla tips för alla er som, liksom jag, när en dröm om en egen vinkällare hemma:

1. Temperatur: Ett lagringsställe för vin bör vara mörkt och relativt kallt. Det ska helst hålla en temperatur mellan 10 och 15 grader Celsius året om men variationer mellan 0 till 20 grader skadar inte vinet, vilket däremot frost kan göra. Gradantalet påverkar mognadsgraden på vinet, ju högre temperatur, desto snabbare mognad. De allra flesta viner vinner på en långsammare mognadstakt varför man kan säga att en lägre temperatur är att rekommendera framför temperaturer över 15 grader.
2. Ljus: Röda viner klarar ljus ganska bra men vita och mousserande viner kan förstöras av solljus eller stark inomhusbelysning.
3. Fuktighet: Traditionellt brukar sägas att det bör vara fuktigt (75 procents luftfuktighet anses vara det ultimata) i ett utrymme där vin lagras för att inte korken ska torka och släppa in luft i flaskan. Det är dock inte något som är bevisat genom vetenskapliga studier och många hävdar till och med att det är helt felaktigt. Vem du väljer att lyssna på är upp till dig. Om du tror på den traditionella åsikten om ett fuktigt lagringsutrymme är ett tips för att täcka golvet med sand som vattnas med jämna mellanrum.
4. Lugn:Ett vin som ska lagras en längre tid bör störas så lite som möjligt. Det bör helst skyddas från vibrationer som kan förekomma från olika former av aggregat eller liknande. Man tror att rörelse stör mognadsprocessen hos ett åldrande vin men inte heller detta kan styrkas med några vetenskapliga fakta. Det åldrande vinet bör även skyddas mot att under längre tid exponeras för alltför starka dofter. Ett förvaringsutrymme där man även förvarar matvaror med stark doft eller liknande bör därför undvikas.
5. Säkerhet: Planerar du att lagra dina viner riktigt länge är det viktigt att tänka på framtiden. Kommer du att bo kvar i villan eller lägenheten om tjugo eller femtio år? Går det att undvika att vinet störs i sin mognadsprocess vid en renovering eller liknande? Om vinet ska lagras en längre tid kan det vara värt att satsa på riktigt säkra utrymmen som en jordkällare, en större vinkällare hos en etablerad producent eller liknande.

Lagringsutrymme
Exempel på naturliga lagringsutrymmen kan vara en matkällare, ett vanligt källarförråd eller en sval för dig som inte har en villa med källare under jord (vilken naturligt har alla nödvändiga förutsättningar för att lagra viner). Annars kan en vanlig garderob, utrymmet under en trappa (om det är tillstängt) eller ett mindre rum duga. Bara en sval temperatur kan hållas och solljus stängas ute. För dig som har ett överflöd av pengar att spendera på din vinhobby kan lösningen vara att investera i en så kallad Eurocave. Det är en konstgjord vinkällare med de rätta förutsättningarna för lagring av viner som du kan ställa inne i lägenheten eller villan. Den kostar givetvis en rejäl slant och är absolut inte nödvändig men kan vara kul att ha för dig som planerar att lagra viner på riktigt lång sikt. Du kan också hyra in dig i en större vinkällare. Då är det viktigt att ha ett utmärkt område så att inte de flaskor du vill lagra kan blandas ihop med vinkällarens egna.

Förvaring
Tänk på att vinflaskorna bör ligga ned vid längre lagring, annars riskerar korken att torka ut och vinet bli dåligt på grund av att syre kommer in i flaskan. Undantaget är Champagne och mousserande viner som helst ska stå upp på grund av koldioxiden i flaskhalsen som skyddar vinet från kontakt med luft utifrån. Har du inhandlat vin som är paketerad i trälåda vinner vinet på att lagras i lådan. Du kan även få ut ett högre pris för vinet om du planerar att sälja det vid lagringstidens slut om du har lådan kvar. Det kan vara smart att ha någon form av administrativt system för att hålla koll på när olika viner är redo att konsumeras och i vilka stadier i mognadsprocessen de befinner sig. Ett sådant system kan utgöras av en fil i datorn eller en anteckningsbok där alla fakta är noggrant ifyllda.

Vilka viner kan lagras?
Hur vet jag då vilka viner jag kan lagra och vilka som inte bör lagras? Några enkla regler att följa är att röda viner ska innehålla garvsyra och vara relativt fylliga. Vita viner ska ha en viss syra och sötma för att vara lagringsdugliga. Hur ska jag veta när vinet är klart att drickas? Ett enkelt tips är att läsa årgångstabeller i vintidningar eller exempelvis på Decanter eller Wine Spectator på Internet.

Lycka till!

Text: Jenny Sandström.
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Källor:
www.decanter.com
Munkskänkarnas Vinforum: www.alinks.se/munsk_lund
www.vininfo.se/lagring.htm
The Oxford Companion of Wine, Jancis Robinson, Oxford University Press, 1998.

Tips:
För inspiration till mer avancerat vinkällarbyggande:
www.stratsplace.com/cellaralbum.html
För information om Eurocave: www.eurocave.se