I dagarna invigs landets första fruktbränneri. Det är Kristina Anerfält Jansson i Lohärad utanför Norrtälje, som bestämt sig för att tillverka Roslagssnaps.
I de gamla djurstallarna i den 100 år gamla ladan ligger nu äpplen och päron i långa rader.
Kristinas föräldrahem är ett jordbruk som drivits av fem generationer. För två år sedan bestämde sig hennes föräldrar för att gå i pension. Då var Kristinas pappa 80 år. Kristina och hennes man Rickard blev då plötsligt ”med jordbruk”. Men bönder ville de inte bli. Ändå ville hon gärna göra något av den gamla ladan. Vid ett besök på Tjudö Vingård på Eckerö, Åland, fick Kristina sin idé. Hon skulle starta ett bränneri, Norrtelje Bränneri AB.
För ett år sedan sa hon upp sig från sin tjänst som omsorgschef medan Rickard har behållit sin anställning. För säkerhets skull.
Under året som gått har Kristina försökt lära sig så mycket som möjligt om hur man tillverkar sprit. Ladugården har byggts om. Det gamla garaget har blivit bränneri. Djurstallarna har blivit produktionslokal. På den gamla logen, där det förr låg 100 ton hö, finns nu kök och restaurang. Kristina har haft kontakt med 27 myndigheter varav 12 varit beslutande. Det har tagit tid att bli klar men nu startar snart produktionen. Kristina har samlat på sig äpplen, päron svarta vinbär och rönnbär i massor. Det doftar härligt från den väl mogna frukten.
-Frukten krossas men vinbären måste man vara extra försiktig med så dem mixar vi. Krossas kärnorna i vinbären kan metanol lösas ut ur dem, berättar Kristina. För att behålla så mycket som möjligt av aromen från frukten tillsätts sedan bara jäst och ensymer. Tillsätts socker förloras aromen och man får en mer spritig smak. Men vi vill ha en fruktig smak.
Kristina tänker göra en fruktsnaps av minst fem olika sorters frukter. När mäsken är klar körs den till destillat, som sedan körs en gång till. Då förs mycket doft, smak och aromer över till den färdiga drycken.
I ett annat rum står en liten manuell maskin där spriten kan fyllas på i flaskorna. Kristina har köpt en flasklinje som tar 2 400 flaskor per timme, men inser att den blir på tok för stor. Så till att börja med sker påfyllningen manuellt. Kristina letade länge för att hitta en passande flaska. Till slut fann hon den i Frankrike. Den ger ett både modernt och traditionellt gammeldags intryck med sin tjocka botten, sin fyrkantiga och smala form med lång hals.
Kristina tar fram nyckeln till ”skattkammaren”. Än är det tomt bakom den tjocka dörren och det stabila gallret. Men här inne skall sedan flaskorna lagras. Någon julsnaps lär det inte bli, enligt Kristina. Hon vill inte gå ut för tidigt utan vill vara säker på att kvalitén på produkterna först är av hög klass.
-Till att börja med skall vi ha en liten produktion. I år har vi tillstånd på cirka 600 liter men det skall ökas till nästa år. Vi har ett miljötillstånd på 6 000 liter, men dit är det långt.
Till att börja med säljs Roslagssnapsen till lokala krögare. Och så här i början räknar Kristina med att överleva på de gäster som kommer hit för att titta på bränneriet, provsmaka snapsarna och äta i restaurangen. Självklart vill vi ha in våra snapsar på Systembolaget, men vi räknar med att det tar lång tid.
Den 17 oktober kom skådespelaren Allan Svensson och invigde Norrtelje Bränneri AB.
Text: Anne Adre-Isaksson
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam