HEM

Côtes de Provence

Klicka på pilen för att läsa mer

Med sina 18000 hektar är Côtes de Provence en av de största appelationerna i Frankrike. Likt sona grannar produceras rött vin, vitt, vin och framför allt rosévin. Vingårdarna sträcker sig nästan ända från Marseille i öster tilll Nice i väster. Endast fyra år efter appellationens tillkomst beviljades 23 olika egendomar statusen Grand Cru Classé. Något man än idag stoltserar med.

Eftersom appellationen sträcker sig över en mycket stor yta är den indelad i fem mindre regioner. Trots att de skiljer sig åt får de olika regionerna inte ange sina namn på vinetiketten som ett eget ursprung. Klimatet i de olika regionerna skiljer sig åt beroende på bland annat närhet till Medelhavet och altitud. Efter många års arbete beslutade INAO 1951 att bevilja regionen AOC. INAO är det nationella statliga organ som arbetar med appelationer i Frankrike. Förkortningen står för Institut National des Appellations d’Origien. Samma år som St Emillion i Bordeaux klassificerades blev 23 domäner beviljade privilegiet att kalla sig Grand Cru Classé.

De olika underregionerna
Les Colllines du Haut Pays är appellationens högland. Här produceras en fjärdedel av allt vin. Jordmånen domineras av kalksten och klimatet är kontinentalt med stor påverkan av alperna. La vallée Intérieure producerar hälften av allt vin. Beläget mellan Medelhavet och alperna påverkas klimatet både från norr och söder. La Bordure Maritime är den regin som ligger närmast Medelhavet. Kalksten och maritimt klimat är kännetecknande för regionen. Vin-gårdar varvas med palmer och mimosa. I västra Provence ligger regionerna Sainte Victorie och le Bassin de Beausset. Nära havet är sandsten dominerande och längre norrut finner man kalksten. Vingårdarna är terrasserade och vetter mot söder för att skydda sig mot mistralvinden från norr.

Mat till vinerna
Än en gång visar det sig att det vin och mat i regionen under årtusenden vuxit fram tillsammans. Anmärkningsvärt är att många av de vita vinerna och rosévinerna står sig som matvin. Kraftiga skaldjur, grillad vit fisk eller ljust kött är inga problem för ett vin av bra kvalitet. De röda vinerna bör nästan konsekvent sparas ett par år innan de drick. Vill man njuta dem unga är karaffering att rekommendera. Mustiga kötträtter av exempelvis lamm och hare är utmärkta följeslagare till de röda vinerna.

Producenter
När man läser Systembolagets katalog ges insikten att det är tur att vi svenskar är ett av världens mest beresta folk. Av alla viner som produceras i Provence är det få som kommer fram till vår kalla nord. Ch de Pampelonne (no 22154, 96:-) är det enda vinet på Systembolaget, det är dock väl värt att prova. För den som ger sig ut på resa kan följande producenter varmt rekommenderas. Chateau Marguerite, Doamine Saint André de Figuière och Chateau de Berne. Den sistnämnda importeras av Krates vin och Delikatesser och återfinns på en del restauranger i vårt avlånga land.

Text : Andreas Kjörling, Dryckeskonsult
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam