Côtes de Provence är den största appelationerna i sydöstra hörnet av Frankrike. För att på ett konstruktivt sätt kunna markanadsföra den bredd av viner som appelationen erbjuder grundades Maison de Vin, ett forum för vinet med syfte att sprida kunskap. Jean-Jacques Benetti är ansvarig och har varit med sedan det öppnade 1994 och är ansvarig för detta forum. Läs mer om hans syn på historien, nutiden och framtiden i vinregionen.
Maison de Vin är ett institut beläget i Les Arcs i Provence som tillhandahåller 700 olika viner från Applelationen Côtes de Provnence. Finansieringen sker av producenterna själva eftersom institutionens syfte är att marknadsföra vinerna. Priserna i vinkällaren är bundna enligt kontrakt med producenterna och är de samma som priserna på vinerierna. En privatperson kan prova vinerna, och sedan göra sitt inköp. Restauratörer som köper in vin i strörre skala kan även prova vinerna på Maison de Vin som sedan hänvisar direkt till producenten. På så sätt slipper man onödiga mellan händer innan vinet till slut når konsumenten.
Côtes de Provence idag
Ett problem för regionen är att det inte finns någon åtskillnader mellan de olika delarna av appelationen eftersom allt kallas Cotes de Provence. Priser och kvalitet varierar dock stort beroende på vilket ursprung och vilken producent det är. Man har under de senaste tio åren arbetat för att klargöra skillnader för konsumenten. Arbetet med att skilja de olika delarna och vinerna innebär att bl a klassificera de olika jordmånerna. Även de olika metrologiska förutsättningarna analyseras och särskiljs. Närhet till kusten har annorlunda förutsättningar än längre inåt landet. Reultatet blir även att de olika förutsättningarna matchas med de olika druvornas behov, för att på så sätt även höja kvaliteten på de olika vinerna. Några av jordmånerna man finner är kalk, lera Granit och vulkaniska stenarter.
En av de många debatter som pågår är fokuserad på det systemman finner i bl a Beajoulais och CdR, dvs med Villages och namnginva villages. De många diskutionerna är dock inte grundade på politiska intressen utan fokuserade på bästa möjliga resultat. Arbetet försvåras eftersom det krävs pengar för organisationen och för marknadsföring av de olika nya subregionerna. Å ena sidan arbetar man med att ta fram subregionerna men det finns även interesse av att marknadsföra appelationen i sin helhtet, vilket kan uppfattas som paradoxalt.
Framtiden i Côtes de Provence
Traditionellt har turismen utgjort den stora konsumtionsgruppen, det finns dock en trend för röda viner vilket betyder att de 70% som roséviner utgör kan komma att minska. Rosévin lär dock sannolikt även i framtiden utgöra en majoritet, eftersom de är de mest kända. Dessutom passar det lokala köket till dem. Vad framtiden bjuder på är svårt att säga eftersom det finns mycket trender i vinet. Troligt är dock att vinerna kommer att hålla generellt högre kvalitet än idag. Strävan efter högre kvalitet startade redan för 40 år sedan och har under senaste tiden har accelererat tack vare stora investeringar i modern teknik. Rosévinerna har under de senaste åren blivit mjukare med mer frukt, medan de röda, vilka traditionellt aldrig varit i kontakt med ekfat nu ofta lagras på sk Barrique. Jean-Juacqes Benetti menar att trender skapas av efterfrågan hos en handfull konsumenter, då kända restauranger vill tillgodose dessa skapas nya trender. Druvan Cabernet Sauvignon var tidigare på modet i regionen men ersätts nu alltmer av Syrah. Det är tillåtet att plantera Cabernet Sauvignon men producenten är inte berättigad till något stöd från organisationen. Inte omöjligt är att även Syrah ersätts i framtiden i takt med trendskiften. En av de gröna druvorna som nu premieras är Semillon. Ännu är vinerna från regionen klart prisvärda, så drick och njut om Ni kan!
Text: Andreas Kjörling, Dryckeskonsult
Illustratuíon: Magnus Eriksson, Coreklam