I vår tid har det perfekta blivit målet, och det artificiella, medlet att nå dit. Det gäller allt från stylade hem, till snyggare bröst.
Att idealen ser ut som de gör är egentligen inte konstigt. Vi lever i en kultur då människor bedöms efter hur de ser ut – istället för hur de är. Alla vill bli sedda och älskade, och stora ekonomiska krafter spelar på vår osäkerhet och fåfänga.
Det är tragiskt när väldigt unga flickor låter kirurger skära i deras kroppar och ansikten för att passa tidens ideal om den perfekta nymfen. Flickor som själva ofta inte är medvetna om att de genom den handlingen befäster patriarkala maktstrukturer. På samma sätt som muslimska kvinnor iförda burka gör.
Inte sällan svarar dessa skönhetsopererade flickor att de gjort dessa ingrepp för ”sin egen skull”. Om de funderar en stund på det påståendet inser de snart att någonting rimmar falskt. För hur kan idéen med att silikonfylla sig till en klonad Barbie vara för deras skull?
Det är ett av ungdomens privilegier att få göra misstag och experimentera sig fram till sina egna slutsatser. Men det vore befriande om de fick göra det utan att den klåfingriga Marknaden var där och skar guld på människors dåliga självbilder.
Nya Världen
På samma sätt är det med innovation och experiment inom vinindustrin. Det är den så kallade Nya Världen som står för idéerna – och någon som försöker tjäna pengar på dessa.
Den Nya Världen har sedan en tid experimenterat med att använda syntetiska material istället för naturliga. Och då är det inte bröst – utan kork, det syftas på.
Runt fem procent av det vin vi köper har en defekt på grund av naturkorken. Det skulle innebära att var tjugonde flaska är dålig.
Det finns de som menar att naturkork skulle vara en bristvara, och att det därför vore bra om fler vinproducenter använde syntetisk kork. Detta har visat sig inte vara sant. Det finns stora ekonomiska intressen för än det ena och än det andra påståendet – om syntetisk kork skulle vara bättre eller sämre än naturkork.
Naturkorken kräver stora landarealer, men är också en viktig del i Portugals ekonomi, där den mesta naturkorken odlas.
Syntetkorken är gjord av restmaterial från petroleumindustrin. Vilket skulle vara bra om den togs om hand. Naturligtvis är det en icke förnybar råvara, och tillverkningen en relativt energikrävande process.
Ett alternativ till både syntet- och naturkork skulle kunna vara skruvkork.
Känslan av att den skulle förknippas med lågprisviner och A-lag är på väg att försvinna.
Ett av Systembolagets bättre rieslingviner kommer med skruvkork. Det är den amerikanska vinjätten Penfolds som våga tänja gränserna med sin Penfolds Rawson’s Retreat Riesling (16406). Penfolds har dessutom fler nya viner med skruvkork på väg in på Systembolaget under 2006 och 2007.
Av Magnus Bergquist