Det firas “National Wine Day” vid flera olika tillfällen världen över. Svenska Vinakademien har en önskan om att lyfta Sveriges vinkultur och uppmuntra till att dricka bättre viner, inte mer. Sedan ett par år är därför den 22 januari utsedd till Vinets Dag här i Sverige, samma dag som världens vinproducerande länder firar vinets eget skyddshelgon, Saint Vincent.
Saint Vincent of Zaragoza, även känd som Vincent Martyr, var en diakon i kyrkan i den spanska staden Zaragoza (Saragossa på svenska). Helgonet Vincent är idag mest känd som beskyddare av vinodlare och vinägermakare. Relikskrinet med Saint Vincent´s benrester finns idag väl bevarade och bevakade i katedralen Notre-Dame i Paris.
Våga prova nytt
Sankt Vincent firas stort över vinlandet Frankrike, utspritt över flera helger kring månadsskiftet januari-februari. Först i raden av alla fester, och den mest kända, är Saint Vincent Tournante, som varje år är arrangeras i en utvald stad i regionen. Oavsett stad, fest eller vardag så är den svenska ambitionen med Vinets Dag att vi ska välja det vin vi dricker med omsorg, nyfikenhet och kärlek. Avvika från slentrian och vanor och kanske våga testa ett nytt land och en annan druva. Gå till hyllan som du inte brukar gå till. Uppmaningen är att välja kvalitet framför kvantitet!
Vi har låtit vår egen sommelier Michael Anderquim plocka ut några viner som han själv anser passar utmärkt till Vinets Dag. (Får även avnjutas övriga dagar på året.)
RÖTT:
Alamos Malbec 2015 (6670) 95 kr
Fredag innebär för många att middagen ska bestå av grillat kött, stekt biff eller annan tillagning där köttet hamnar i fokus. Vill man ha en bredaxlad kamrat som ska matcha upp innehållet på tallriken med olika smaksättare och tillbehör så är en Argentinsk Gaucho i form av Alamos Malbec 2015 en trygg kamrat att luta sig mot.
Sensuellt mörkröd i sin färg, fruktig och smakrik i sin druvtypiskhet. Björnbär, körsbär, plommon och till och med en nyans av choklad ger den peppriga slutpushen en läcker smakbrygga till köttbiten – oavsett om det är från nöt, vilt eller lamm.
RUA Pinot Noir 2014 Nya Zeeland (6265) 159 kr
Det fina med Vinets Dag är att det uppmanas till upptäckt och utvidgande av sina vinval. Pinot Noir förknippas väl kanske först och främst med Bourgogne. Rikta blicken längre bort denna gång och landa i Nya Zeeland och Central Otago.
Rua Pinot Noir 2014 är som att gå på en oväntad bra dejt, det vill säga ”mild och kryddig” på samma gång. De klassiska markörerna som jordgubb, hallon och elegant fat finns där och det kryddiga avslutet smyger sig på en som ett väl balanserat fyrverkeri, precis som en bra dejt således …
VITT:
Campillo Blanco Fermentado en Barrica 2014 Rioja (4202) 89 kr
Våga utmana din Rioja-fördom genom att välja ett vitt vin från Spaniens mest välkända vinregion. 100% Viura som här fått ekfatslagring i 70 dagar. Torr, smakrik, fruktig och i takt med att temperaturen i glaset stiger så öppnar en hel tropisk bukett av kokos, ananas och vanilj upp sig och kittlar smaklökarna.
Den friska syran hittar samklangen med smakerna och är en utmärkt vän till elegantare kycklingrätter eller smakrika tapas.
Chablis Premier Cru Beauroy 2013 (7125) 179 kr
Höjer vi ribban lite så är alltid Chablis en självklar utmanare till det som kallas för ”lyxvin”.
Är man kunnig så har man säkert koll på de olika klassificeringarna i Chablis, annars kan det vara bra att för ett ögonblick tillåta sig att inte låta prislappen få styra och våga välja ett Chablisvin med ”högre ranking”.
Premier Cru är den näst högsta och Beauroy 2013 är verkligen som att dricka lyx och finess.
Torrt, friskt, knastrande och mineralt som vore det diamanter i glaset. Diskret honungsmelon och nyanser av örtighet och citrus slingrar sig silkeslent i munhålan. Utmärkt som aperitif men självklar kamrat till skaldjur och lättare fiskrätter.
MOUSSERANDE:
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Millésimé Brut 2012 (77865) 149 kr
Mousserande vin som inte produceras i Champagne men som tillverkas på den klassiska champagnemetoden kallas för Crémant. I Bourgogne har man sedan länge levererat högkvalitativa crémanter som tack vare sitt läge kan snylta lite på den unika jordmånen som sträcker sig ner från Champagne o mynnar ut i norra Bourgogne.
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne är ett välkänt inslag sedan många år men nytt från och med 15 januari är att en mer kraftfull ”storebror” nu finns tillgänglig. En Millésimé Brut 2012 som bjuder på en mix av Chardonnay, Pinot Noir, Gamay och Aligoté – en uppställning lika effektfull som det svenska Davis Cup-laget som 1984 mosade USA i en numera klassisk tennisfinal.
Elegans, kraft, stil & fräschör. Dessutom en utmärkt matorienterad partner och inte enbart som fredagscocktail.
Gosset Grand Rosé Brut (7405) 499 kr
Kan man dricka rosé i januari? Självklart kan man det! Är det dessutom en roséchampagne som ska förföra munhålan och skänka mitt smakbibliotek något nytt så är det alltid rätt. Gosset Grand Rosé Brut är högkvalitativ fredagslyx där hallon, blodgrape och aromatiska röda äpplen samsas i symfonisk samklang. Torrt, friskt och en härligt krämig mousse plus en finish där ett täcke av glittriga stjärnor bretts som pålägg till ett ljuvligt rostat bröd.
Dessutom prisvärt så det stänker om det.