I dessa dagar då vi fortfarande är berusade av Alicia Vikanders Oscarsvinst så är det fullt naturligt att veckans VGSOMM handlar om vin & film.
I takt med dokumentärfilmens stigande popularitet så har bland annat sommelierarbetet och livet i vingårdarna presenterats på ett smakfullt och intressant sätt, och sedan tidigare har vi också sett fina exempel på att Hollywood producerat bra spelfilmer i ämnet.
Så visst kan vi säga att vin och vinmakeri rätt som det är innehar huvudrollerna även på filmdukarna.
Hur lyckad är då kombinationen vin och film?
Jag dristar mig till att säga att det inte är en speciellt bra idé OM syftet är att titta på film i sällskap med ett gott glas vin. Action, sciencefiction och thrillers har en tendens att tömma glas och flaska fortare än tänkt.
Snyftare, drama och feelgood-filmer i mysig hemmamiljö gör oftast att tanken blir tung och ögonlocken hängande.
Än värre blir det om valet är att dela en flaska eller något glas innan besöket i biosalongen – beroende på berusningseffekt så finns två lägen; antingen somnar man så fort biomörkret sänkt sig till behaglig nivå eller så sätter pratkvarnen inom en igång och omgivningen reagerar med hyssjanden och avsky. Man förvandlas till babblande bioterrorist på grund av ”det där glaset vin” innan filmen …
Däremot är kombinationen bra när filmen handlar om vin och utspelas i en miljö kring vinodlingar, vinromantik och liknande. Det vimlar dock inte av kvalitetsfilmer, det ska ärligen sägas – även om det i dag börjar bli bättre tack vare dokumentärfilmens stigande popularitet.
Jag tänkte denna vecka lista några i mitt tycke bra filmtips där vin utgör en stor del av själva huvudrollen. Samtliga finns tillgängliga via I-Tunes, Netflix, DVD och andra streamingtjänster.
Den mest framgångsrika filmen är förstås Sideways från 2004 som till och med blev Oscarsnominerad som Bästa Film. Thomas Hayden Church och Virginia Madsen blev också nominerade till en Oscar för Bästa manliga och kvinnliga biroll. Själva filmen är en utomordentlig vardagshistoria i klassisk roadshow-anda. En dramakomedi om två medelålderns män mitt i livet som under en veckas tid reser runt bland kaliforniska vingårdar, vinbarer och hotell och för en ständigt pågående diskussion om livets allvar, meningen med själva alltet och en bitter sortering efter ett brustet förhållande. Lägg därtill att mycket av samtalen handlar om Pinot Noir vs Merlot. Resultatet av detta och filmens stora framgång fick faktiskt en förödande effekt på försäljningen av Merlotvinerna i USA men lyfte samtidigt statusen för Pinot Noir-vinerna till en helt annan nivå i staterna.
Jag slår även ett slag för filmen Gyllene druvor från Montelena (Bottleshock) från 2008. En spelfilm som bygger på det klassiska ögonblicket i vinvärlden kallat för: ”The Judgement of Paris 1976”. Utmaningen som ritade om hela kartan då två viner från Château Montelena och Stags Leap Kalifornien av årgång 1973 slog undan prestigevinerna från Bordeaux och Bourgogne i en blindprovning anordnad av den tidens potentater inom vinbranschen. Denna spelfilm med den utomordentlige och nyligen bortgångne skådespelaren Alan Rickman i en av huvudrollerna är charmig och bra. Finfina miljöer, en sann historia i grunden och kul vinnostalgi.
Andra filmer med mer dokumentärt innehåll och som är riktigt professionellt producerade, intressanta och på olika sätt inspirerande:
A year in Burgundy + A year in Champagne
Två dokumentära pärlor där vi får följa utvalda producenter i respektive områden under 1 år i vinproduktionen. Makalöst fina porträtt och skickligt producerad berättelse om två av världens förnämsta vinregioner och viner.
Somm + Somm, into the bottle.
Även dessa två är dokumentära spelfilmer där vi i den första får följa 4 sommelierers kamp om att nå den högsta nivån inom Sommelerie. Den nysläppta uppföljaren Somm, into the bottle tar det hela en nivå till då vi gör en resa genom smaker, exklusivitet, historik, politik och möten med årgångsviner du inte trodde att någon vågade öppna upp…
Barolo Boys
En film från 2015 om vinmakeri, vinmystik, familjefejder och prestige i Italiens kanske mest hajpade vindistrikt i dag: Barolo, Piemonte.
Red Obsession
Mycket bra film om Asiens ekonomiska framfart, fascination för dyra viner och påverkan av priserna på bla Bordeauxviner. Intressant och tankeväckande med fokusfrågor om framtidens viner och prisbildning.
Blood into wine
Här får vi följa rockmusikerna Maynard James Keenan och Eric Glomski i sin strävan att lyckas producera kvalitetsviner i Arizona. Musik, tempo, muskler och vin i en salig blandning.
Vintips med koppling till filmens värld: