HEM

Vin + Film = Sant

I dessa dagar då vi fortfarande är berusade av Alicia Vikanders Oscarsvinst så är det fullt naturligt att veckans VGSOMM handlar om vin & film.
I takt med dokumentärfilmens stigande popularitet så har bland annat sommelierarbetet och livet i vingårdarna presenterats på ett smakfullt och intressant sätt, och sedan tidigare har vi också sett fina exempel på att Hollywood producerat bra spelfilmer i ämnet.
Så visst kan vi säga att vin och vinmakeri rätt som det är innehar huvudrollerna även på filmdukarna.

Hur lyckad är då kombinationen vin och film?

Jag dristar mig till att säga att det inte är en speciellt bra idé OM syftet är att titta på film i sällskap med ett gott glas vin. Action, sciencefiction och thrillers har en tendens att tömma glas och flaska fortare än tänkt.
Snyftare, drama och feelgood-filmer i mysig hemmamiljö gör oftast att tanken blir tung och ögonlocken hängande.
Än värre blir det om valet är att dela en flaska eller något glas innan besöket i biosalongen – beroende på berusningseffekt så finns två lägen; antingen somnar man så fort biomörkret sänkt sig till behaglig nivå eller så sätter pratkvarnen inom en igång och omgivningen reagerar med hyssjanden och avsky. Man förvandlas till babblande bioterrorist på grund av ”det där glaset vin” innan filmen …

Däremot är kombinationen bra när filmen handlar om vin och utspelas i en miljö kring vinodlingar, vinromantik och liknande. Det vimlar dock inte av kvalitetsfilmer, det ska ärligen sägas – även om det i dag börjar bli bättre tack vare dokumentärfilmens stigande popularitet.
Jag tänkte denna vecka lista några i mitt tycke bra filmtips där vin utgör en stor del av själva huvudrollen. Samtliga finns tillgängliga via I-Tunes, Netflix, DVD och andra streamingtjänster.

Sideways

Den mest framgångsrika filmen är förstås Sideways från 2004 som till och med blev Oscarsnominerad som Bästa Film. Thomas Hayden Church och Virginia Madsen blev också nominerade till en Oscar för Bästa manliga och kvinnliga biroll. Själva filmen är en utomordentlig vardagshistoria i klassisk roadshow-anda. En dramakomedi om två medelålderns män mitt i livet som under en veckas tid reser runt bland kaliforniska vingårdar, vinbarer och hotell och för en ständigt pågående diskussion om livets allvar, meningen med själva alltet och en bitter sortering efter ett brustet förhållande. Lägg därtill att mycket av samtalen handlar om Pinot Noir vs Merlot. Resultatet av detta och filmens stora framgång fick faktiskt en förödande effekt på försäljningen av Merlotvinerna i USA men lyfte samtidigt statusen för Pinot Noir-vinerna till en helt annan nivå i staterna.

Bottleschock-final

Jag slår även ett slag för filmen Gyllene druvor från Montelena (Bottleshock) från 2008. En spelfilm som bygger på det klassiska ögonblicket i vinvärlden kallat för: ”The Judgement of Paris 1976”. Utmaningen som ritade om hela kartan då två viner från Château Montelena och Stags Leap Kalifornien av årgång 1973 slog undan prestigevinerna från Bordeaux och Bourgogne i en blindprovning anordnad av den tidens potentater inom vinbranschen. Denna spelfilm med den utomordentlige och nyligen bortgångne skådespelaren Alan Rickman i en av huvudrollerna är charmig och bra. Finfina miljöer, en sann historia i grunden och kul vinnostalgi.

Andra filmer med mer dokumentärt innehåll och som är riktigt professionellt producerade, intressanta och på olika sätt inspirerande:

ayib-ayic

A year in Burgundy + A year in Champagne
Två dokumentära pärlor där vi får följa utvalda producenter i respektive områden under 1 år i vinproduktionen. Makalöst fina porträtt och skickligt producerad berättelse om två av världens förnämsta vinregioner och viner.

sommposters

Somm + Somm, into the bottle.
Även dessa två är dokumentära spelfilmer där vi i den första får följa 4 sommelierers kamp om att nå den högsta nivån inom Sommelerie.  Den nysläppta uppföljaren Somm, into the bottle tar det hela en nivå till då vi gör en resa genom smaker, exklusivitet, historik, politik och möten med årgångsviner du inte trodde att någon vågade öppna upp…

BaroloBoys_cover_ITA

Barolo Boys
En film från 2015 om vinmakeri, vinmystik, familjefejder och prestige i Italiens kanske mest hajpade vindistrikt i dag: Barolo, Piemonte.

Red-obsession-final

Red Obsession
Mycket bra film om Asiens ekonomiska framfart, fascination för dyra viner och påverkan av priserna på bla Bordeauxviner. Intressant och tankeväckande med fokusfrågor om framtidens viner och prisbildning.

Blood-into-wine

Blood into wine
Här får vi följa rockmusikerna Maynard James Keenan och Eric Glomski i sin strävan att lyckas producera kvalitetsviner i Arizona. Musik, tempo, muskler och vin i en salig blandning.

vgsomm-oscar

Vintips med koppling till filmens värld:

Francis Coppola Diamond Collection Blue Label Merlot
2012
Francis Coppola Diamond Collection Blue Label Merlot
Gudfadern-triologin är enligt många klassad som världens bästa filmsvit och mannen bakom dem alla är stjärnregissören Francis Ford Coppola. Flerfaldigt Oscarsbelönad för Gudfadern 1 och 2 samt för filmen Patton, dessutom har han 9 Oscarsnomineringar på sin meritlista. Hans fingertoppskänsla för filmmakeri är numera också överförd till vinvärlden.
Mr Coppola äger idag vinslottet Château Souverain i Napa Valley Kalifornien och producerar där flertalet viner under sina varumärken Francis Ford Coppola Reserve, Directors Cut och The Diamond Collection. Han äger inte bara egna vingårdar utan samarbetar i ett nätverk om cirka 150 odlare för att säkerställa toppkvalitén till sina viner. Idag omfattar familjeföretaget restauranger, filmgalleri och scen för olika showuppsättningar – ett upplevelsecentrum helt enkelt med kärleken till vin och film i centrum. Idag samsas Oscarsstatyetterna om utrymmet på prishyllan med flertalet utmärkelser från vinbranschen och några av hans viner toppar ofta bästsäljarlistorna. Jag har själv haft förmånen att prova viner från hans Directors Cut och inte minst The Diamond Collection. Hans Cabernet Sauvignon och Merlot bjuder där på en uttrycksfull Claret med fin färg och frukt  – ett pärlband av förföriska aromer från de lite mer mörka frukterna som björnbär, svarta vinbär och även mogna blå plommon tillsammans med integrerat fat och finess. Välregisserade viner som passar utmärkt till kött från nöt och lamm eller till grillbuffén.
750 ml - 13.50% -
222.00 kr

Miraval Rosé Jolie-Pitt & Perrin
2014
Miraval Rosé Jolie-Pitt & Perrin
Brad Pitt och Angelina Jolie – Hollywood´s hetaste filmpar under 2000-talet fastnade tidigt för sitt leasade semesterresidens Château Miraval i Provence och beslutade sig för att köpa loss hela slottet med vingård och odlingar, och låt oss slå fast omgående att detta INTE är ett så kallat ”kändisvin” bara för att Pitt & Jolie står bakom egendomen. Nej, samarbetsavtal knöts tidigt med den framgångsrika vinmakarfamiljen Perrin och sedan 2012 är deras Miraval Côtes de Provence Rosé en riktig succé. 2014 utsåg det ansedda vinmagasinet Wine Spectator deras rosé till världens bästa. ”Stiltypiskt, fräscht, elegant och sensuellt” är några av de omdömen som återkommer vid varje lansering och jag skriver gärna under på det. Miraval Rosé är i mitt tycke ett av de bästa roséviner som tillverkas och passar utmärkt till såväl aperitif som till maträtter. Den klassiska Provenceblenden Grenach, Syrah och Cinsault utgör ett läckert fruktsmycke som lägger sig sammetslent i munhålan tillsammans med en utmärkt balanserad syra och eftersmak. Underbar ihop med en av provencalska örter vinkokt Moules Marinière eller grillade havskräftor. Lägg därtill vinets snyggt laxrosa färg och flaskans utformning plus att ”Brangelina” inte fallit i fällan att låta sina tjusiga ansikten vara del i den kommersiella lanseringen, tecken på att kvalitén talar för sig självt …
De senaste åren så har det varit kö utanför Systembutikerna här i Sverige och intresset lär inte vara mindre den 6 maj när lanseringen av årgång 2015 sker .
750 ml - 13.00% -
159.00 kr

Chateau Montelena Chardonnay
2020
Chateau Montelena Chardonnay
Som sagt, 1976 chockades vinvärlden av resultatet i ”The Judgement of Paris” där bland annat en chardonnay från Kalifornien ställdes mot toppklassade viner från Bourgogne. När blindprovningen var klar och poängen räknats samman av experterna så kunde man läsa på etiketten: ”Château Montelena 1973 Napa & Alexander Valley”. Klassiskt ögonblick och en fingervisning om att ”allt är möjligt”. Idag 40 år senare görs det fortfarande utmärkta viner hos Château Montelena Winery – Cabernet Sauvignon, Petit Sirah & Zinfandel bland de röda och förutom flaggskeppet Chardonnay så produceras även Sauvignon Blanc och en utmärkt fin Riesling. Château Montelena Chardonnay 2011 bjuder på en skön trestegsraket där näsan fångar in citron, lime och len honung. Paletten frestas därefter av balanserad syra, citrus, stjärnfrukt och persika/nektarin. 10 månader på franska ekfat gör sitt för att skapa en fyllig och sammetsljuv känsla munhålan. Att låta denna chardonnay presentera sig i glaset är som att ta del av ett konstverk i vardande – njutningen sker stegvis.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
775 kr