Champagnedagen har nyligen ägt rum på Grand Hôtel i Stockholm. En spegelsal fylld av ädla drycker från jordens alla hörn, nästan, och intresset för dagen är imponerande stort. Många var vi som ville sippa, snurra och gurgla gyllene droppar – allt från de klassiska märkena som Taittinger, Pol Roger och Mumm till biodynamiska nyheter och magnumbuteljer för 100 000 kronor. Man kan lätt påstå att vi svenskar fått upp ögonen för champagne!
Andreas Kjörling heter mannen som skrivit vinböcker i mer än tio år nu, och den senaste boken har som av en händelse temat champagne. ”101 Bubbel” handlar som titeln säger om fenomenet bubblande drycker, som cava, prosecco, mousserande viner – och givetvis champagne. Vi tog ett snack med författaren.
Du började din gastronomiska karriär på en krog i Uppsala för sisådär 20 år sedan. Var det där och då du bestämde dig för att satsa på allehanda drycker?
– Ja, det är 22 år sedan i höst, men det var först när jag jobbade på Grand Hôtel 1998-2000 som jag verkligen upptäckte dryckernas fantastiska värld.
Idag titulerar Andreas sig sommelier och författare och redan 2004 skrev han sin första bok, ”Det italienska vinet”. Nu har han hunnit lägga ytterligare tolv böcker på meritförteckningen, där de 101 bubblorna är den senaste i raden.
Med bubbel menar du inte bara champagne, utan även cava, prosecco och andra mousserande viner. På riktigt – hur lyckas du hitta över hundra sorter som inte är den andra lik? Och hur många har du ratat för att få fram det antal du ville ha?
– Du anar inte! Det finns massor av bra bubbel från hela vinvärlden, inte bara champagne. Många producenter som gör mousserande viner har naturligtvis champagne som förebild, men det finns också många som har viner i en helt egen stil. Till exempel Marie Fenger-Krug, vars viner är gjorda med den ursprungliga metoden där musten jäser i flaskan.
– För att hitta de 101 rätta vinerna till boken har jag nog provat mer än 300 olika bubbel, säger Andreas med ett nöjt leende.
Vad är kriterierna för att få vara en av de 101 utvalda flaskorna i boken?
– Det ska vara roliga, bra och prisvärda viner. Tanken med böckerna i 101-serien är att de ska passa alla. Ursprungstiteln är ju ”101 … som du måste dricka innan du dör”, inte skulle vilja dricka innan du dör. Med det sagt måste vinerna gå att få tag på och passa de flesta plånböckerna.
Vet gemene man vad det är för skillnad på äkta champagne, cava, prosecco respektive mousserande viner?
– Ja, det vågar jag nog påstå. Kunskapen är generellt mycket högre idag än vad den var för tio år sedan. Det svenska vinintresset har fullkomligt exploderat och gjort Sverige till en vinmarknad att räkna med.
Hur är svenskarnas förhållande till champagne? Dricker vi det huvudsakligen vid ”festliga tillfällen” eller har vi lärt oss att vidga användningsområdena?
– I takt med en ökad allmän kunskap har pristoleransen också ökat. Vi unnar oss helt enkelt bättre viner vid fler tillfällen, inte bara vid fest. Champagne är en alldeles utmärkt måltidsdryck!
Hur smakar ett riktigt gott glas bubbel enligt dig?
– Det har en perfekt balans mellan syra, mineral och frukt tillsammans med en lång och härlig eftersmak som bjuder in till en ny klunk.
Nu har du ju skrivit böcker om både bubbel, röda och vita viner. Rangordnar du själv dryckerna i någon favoritlistning ..?
– Nej, jag vill att böckerna ska vara så lätta som möjligt att använda. Därför har jag valt att sortera vinerna i boken ”101 Viner” från lätta till kraftiga och vinerna i ”101 Bubbel” i bokstavsordning.
Har vin och champagne blivit en livsstil som du kallar ”din vardag”, eller kan du koppla bort expertrollen och bara njuta av ett glas rött till maten – utan att fundera på vilken druva, vingård eller region det härstammar från?
– Jo, det kan man nog säga att det blivit men visst kan jag koppla av om jag behöver. Men när jag är ledig dricker jag faktiskt helst en kall öl eller bara vatten.
Vad är nästa bokprojekt?
– I höst kommer boken ”101 Likörer du måste dricka innan du dör” tillsammans med den fjärde upplagan av ”101 viner du måste dricka innan du dör”. Och till nästa sommar kommer boken ”Milkshakes för barn och vuxna” som jag skriver tillsammans med Helena Aalerud Wiklund.
Vad gör du när du inte skriver böcker?
– Då går jag i skogen och planerar årets fjällvandring.
Nämn en maträtt som du rekommenderar till en lämplig dryck.
– I år skulle Tore Wretman ha fyllt 100 år. Det tycker jag man ska fira med en av hans mest klassiska rätter, Toast Skagen, som passar till de flesta bubbel.
Till sist – sommarens bästa bubbeltips? Ur varje kategori från boken.
– Här är några av mina favoriter: Frankrike – Charles-Heidsieck, Spanien – Gramona, Italien – Prêt-à-Porter, Övriga Europa – Menger-Krug, Övriga Världen – Graham Beck Blanc de Blancs Brut.
Tävling
Vill du vinna ett signerat exemplar av ”101 Bubbel”? Vinguiden.com har tre böcker och en av dessa kan bli din. Du behöver bara ta en Instagrambild på temat champagne med hashtag #vinguiden och #101bubbel samt kort motivera varför just du ska vinna. Tävlingen pågår fram till 25 maj 2016.
Om Andreas Kjörling:
Andreas Kjörling har tidigare skrivet Det Italienska Vinet, En handbok vin, Det sydafrikanska vinet, Vin – Kunskap ger mersmak, Champagne – Kunskap ger mersmak, Champagne och storsäljaren 101 Viner du måste dricka innan du dör. Både Det italienska vinet och Champagne – kunskap ger mersmak nominerades till World Gourmand Cookbook Award. Champagneboken vann dessutom silver i kategorin Bästa franska vinbok i den internationella finalen i Paris 2013. Han är också regelbundet anlitad som jurymedlem i internationella vintävlingar.