I Luleå hittar vi något så udda som “Sveriges nordligaste vingård”. Det väckte såklart vår nyfikenhet och därför bokade vi upp ett möte med eldsjälarna bakom Vineyard Event & Konferens, Linda och Anders Viljeros.
Strax utanför citykärnan, men med en känsla av landet, ligger Vineyard Event & Konferens. För många Lulebor är platsen förknippad med den gamla handelsträdgården Björsby, där man under många samlats kring ett gemensamt intresse för grönska och växtlighet. Det äkta paret Viljeros vision är att bevara den naturliga mötesplatsen, behålla ursprunget, förädla, modernisera och låta växthus och saluhallar inkluderas i en aktiv konferens- och restaurangverksamhet.
– Det är så roligt när vi anordnar konferenser och möten här ute för den allmänna kommentaren från nästan alla som kommer hit är att “oj, här har jag ju varit förut men vad annorlunda det ser ut”, säger Linda.
– Vår vision och våra ledord är “en värld för växande” och vi tror starkt på ökad kreativitet och välmående med hjälp av oväntade, sköna miljöombyten, fortsätter Anders.
En värld för växande
Vilka är då de två ägarna som gick från höga chefspositioner på SSAB till en konferensanläggning med vinambitioner?
– Vi är tjänstemännen som kände att vi ville göra något nytt, något annat. Vi är båda vinintresserade och har själva varit konferens- och eventdeltagare många gånger. Och vi vet hur mycket det finns att förbättra på det området. När vi fick nys om den här gamla handelsträdgården slog vi till, med start i oktober förra året.
Stället totalrenoverades under hösten/vintern och i februari i år började de marknadsföra sig för första gången. De gör generellt inte så mycket väsen av sig utan har lyckats väcka mycket uppmärksamhet – och fått många bokningar – genom ryktesspridning. Det är framför allt företag, kommun, landsting och universitet som väjer att konferera i det gamla växthuset, men även bröllopsgäster har upptäckt ytorna och avskildheten hos Vineyard.
– Det finns inte så många ställen för bröllopsfester i Luleå och här kan man även förrätta själva vigseln, om man önskar det. Många väljer det här större rummet för vigseln och har sedan middagen och festen i restaurangen.
Restaurangen erbjuder lunch, middag, tilltugg, grillmiddag och catering och har fullständiga rättigheter. Ordet Vineyardfusion kommer på tal och med det menas en mix av norrländska råvaror och produkter från vingården. En meny ska till exempel kunna innehålla allt ätbart som kommer från platsen. Det finns också en genomgående tanke om att bjuda på mat och småplock som är både god och nyttig. Godisskålarna under konferensen är utbytta mot nötter och rawfood-plock som ska hålla blodsockret på en jämn nivå. Och främja kreativiteten.
Orangeri med rankor och norrsken
I anslutning till konferensanläggningen ligger ett välbevarat växthus på drygt 400 kvadratmeter, som nu håller på att tömmas och saneras för att bli orangeri. Det är där inne som man tänker sig odlade vinrankor – förhoppningsvis med en möjlighet att även göra sitt eget vin.
– Tänk er kopplingen till norrsken och eget vin från Norrbotten – det skulle vara en magisk kombination! Man kan ju heller inte låta bli att undra om druvor som fått sol praktiskt taget dygnet runt skulle smaka annorlunda jämfört med andra druvor, säger Linda.
Dagen efter vårt möte ska paret Viljeros åka till Spanien och Frankrike och besöka potentiella samarbetsgårdar. Målet är att börja testodla i liten skala för att så småningom kunna ha egna vindruvor för produktion, och eventuellt komplettera med andra vingårdars druvor.
– Idéer råder det ingen brist på. Vi har börjat fundera på alla stora serverhallar som finns här i trakten (Facebook har serverhall i Luleå; reds anm.). Om man inte skulle kunna använda all överskottsvärme till odling, och vi tänker förstås på våra egna druvodlingar. Det vore en ypperlig möjlighet att locka till sig besökare från dessa företag och serverhallar och bjuda på vin som odlats med hjälp av deras värme! säger Anders med ett hoppfullt leende.
Färsköl från Piteå
Vi förflyttar oss till restaurangen och får veta att Vineyard äger mark i Kallax, och köper oxkött av mannen som arrenderar ängarna. Så lokalt som möjligt, är ständigt återkommande ledord under intervjun. Vi konstaterar att vinhyllorna gapar tämligen tomma efter försommarens event och konferenser, men får veta att populära drycker på platsen är sydeuropeiska viner som prosecco och cava. Men även zinfandel och champagne, framför allt vid bröllop.
– Många gillar det öl som Pite Bryggeri gör och vi framhäver gärna deras handbryggda färsköl. Det är två duktiga hembryggare som låtit sin hobby bli business – i en gammal rotfruktskällare på Furunäset i Piteå. Ännu ett bevis på att allting är möjligt, säger Linda.
– Vi har vinprovningar här också, liksom matlagningskurser. Det var nyligen ett ganska stort gäng här och lagade både förrätt och efterrätt tillsammans. Det optimala är annars tio till fjorton personer i köket. Ett kreativt sätt att mötas, då alla skapar något tillsammans, inflikar Anders.
Restaurangen rymmer 150 personer plus 40 övriga sittplatser och i konferenslokalen intill sitter man luftigt om man är 150 stycken. När orangeriet öppnar kommer här att finnas ännu mer utrymme, fler gröna möten och vem vet – snart kanske gästerna dricker Vineyards eget vin till maten …