Har ni ännu inte besökt vad som sannolikt är Oxelösunds populäraste sommarturistmål så har ni chansen en liten stund till. Vi skyndade oss till beryktade Skärgårdsvåfflan och fick vårt livs godaste våfflor, ett snack med ägarna, specialbryggt bordsöl och en vacker utsikt – på en och samma gång!
Vi träffar Skärgårdsvåfflans eldsjälar och ägare Deborah Rosman och Sandra Hallbom samma dag som Nyköpings Festivaldagar har dragit igång, och Nyköpingsbon Deborah är engagerad även där. Det går inte många minuter innan man inser att kreativitet, drivkraft, skratt och energi är ledorden som driver de båda kvinnorna. Men vi backar bandet till 2014, då Oxelösunds Kommun ville ha hjälp med att starta igång ett sommarkafé för allmänheten i den lokal som tidigare rymt en barnkoloni. På området fanns redan Boda Camp, med logi för framför allt skolklasser i anslutning till aktiviteter på äventyrshuset Boda Borg inne i stan, och tanken från start var att komplettera med en kaféverksamhet.
Sandra Hallbom och Deborah Rosman
– Boda Borg drog igång 2006, men det dröjde ytterligare åtta år innan kaféplanerna blev verklighet. Jag fick då en förfrågan om att ansvara för inredning och den grafiska profilen, säger Deborah som “egentligen” är informationsdesigner och driver egen inredningsbyrå.
– Jag kände tidigt att jag ville göra något annorlunda av det här fantastiska stället och läget, så jag utgick från glassrestaurangen Smultronstället i Söderköping och tänkte spontant på våfflor. Ett kafé som bara serverar våfflor i alla dess former och som kommer att locka fler än lokalbefolkningen.
Sveriges bästa våfflor
Deborah berättar att mottagandet av hennes idéer var ljummet liksom den allmänna responsen om att “det kommer aldrig bli lika populärt som glassen i Söderköping”. Åsikter som inte hindrade Deborah från att åka runt i olika städer och samla intryck och synpunkter från andra våffelställen.
– Jag konstaterade snabbt att det inte fanns mycket som var bra. De flesta serveringar bjöd på inplastade belgiska våfflor som värmdes hårda eller svampmjuka i mikron. Och tillbehören var allt annat än roliga. Trots det var det ingen som riktigt trodde på min idé om att göra Sveriges bästa våfflor, men jag fick fullfölja mina planer med tillägget “försök att inte gå alltför mycket back.”
Första sommardagen 2014 som Skärgårdsvåfflan höll öppet fick man ringa in ytterligare fem personer till serveringen och dagskassan uppgick till 11 000 kronor. Vilket visade sig vara en mer än godkänd premiärdag. Idag omsätter det lilla företaget närmare fyra miljoner kronor på två månader. För försäljning och servering av våfflor.
Hur lyder receptet för er framgång?
– Många tror att framgångarna bara sitter i våfflorna, men vi skulle nog säga att personalen är den som vi får mest beröm för, svarar Sandra och hänvisar till alla positiva kommentarer på Facebook – och på plats.
– Vi har en väldigt ung personal som alla sliter hårt, men de gör det med ett leende och en hög servicekänsla. Eftersom vi har dessertköket utomhus och alla jobbar mitt i händelsernas centrum finns ingenting att dölja eller gömma. Det gästerna ser är vad de får och många tycker det är lite show att komma hit, fortsätter Sandra.
Våfflor med rättigheter
Skärgårdsvåfflan har bara öppet på sommaren men tanken att köra igång någon vintervecka, med våfflor, skridskor och brinnande facklor, är inte främmande. Inte heller att försöka utvidga serveringen med öl- och vinrättigheter, då med en annan målgrupp än barnfamiljer i fokus och efter-lunchen-tider. Idag finns redan Nils Oscar Bordsöl 2,7 procent på serveringen. Ett samarbete med Nils Oscar mikrobryggeri i grannkommunen Nyköping, som såklart fått namnet Skärgårdsvåfflan.
– Vi får otroligt mycket förfrågningar om än det ena, än det andra. Många vill att vi startar samma verksamhet någon annanstans och med tanke på att vi har besökare från hela Mälardalen – och ännu längre ifrån – skulle det säkert fungera, säger Deborah.
– Vi tittar gärna på franchise framöver, men det är också otroligt viktigt att platsen är den rätta. Jag skulle nog vilja påstå att vi har ökat turismen i kommunen betydligt och har blivit lite av Oxelösunds stolthet, fortsätter Deborah med illa dold stolthet.
Våfflorna då – vad är det egentligen som serveras på plats?
Det är nästan lättare att rabbla upp vad man inte hittar på menyn. Man kan välja mellan söta dessertvåfflor med glass och diverse frukter och bär eller lite matigare varianter, som den hett efterfrågade Skärgårdsvåfflan med skagen och räkor. Dessutom kan man kombinera och skapa sin egen våffla med kökets 50 olika tillbehör. Säg den mun som inte vattnas av en meny som innehåller godsaker som dessa:
* Monday Monkey; begisk chokladvåffla med vaniljglass, banan och Nutella.
* Thursday Applepie; belgisk våffla med vaniljglass, kanelmarinerade äpplen och vaniljvisp.
* Medelhavsvåfflan: belgisk våffla med lufttorkad skinka, fetaostkräm, tomat, oliver, rödlök och ruccola.
* Sommarvåfflan; belgisk våffla med jordgubbar, melon, philadelphiaost, pinjenötter och honung.
Prisad ägare
Serveringen rymmer 180 sittande gäster utomhus och 120 inomhus. Man tar sig till platsen med bil, cykel eller båt och känner man sig badsugen finns både brygga och strand på området. 21 augusti stänger kaféet för säsongen, men vi kommer med spänning och förväntan att hålla utkik efter vintervåfflorna!
Hon säger det inte själv, Deborah Rosman, men vi råkar ändå veta att hon i december 2014 utsågs som vinnaren av Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Södermanland 2014”. Då hade Skärgårdsvåfflan endast varit öppen under 41 sommardagar, fick flest röster av de fem som nominerats och röstades fram som vinnare av allmänheten. Bra betyg för ett kafé som fick slå upp portarna med löfte om att inte gå alltför mycket back.
Vintips
Vill du göra din egen skärgårdsvåffla med skagenröra och önskar dricka något annat än öl till det kan vi tipsa om en vit följeslagare, som Hardys Nottage Hill Riesling. Friskt, fruktigt och torrt vin från Australien. Föredrar du mousserande till rätten kan du kika på Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir, som kommer från Western Cape i Sydafrika. 54% pinot noir och 46% chardonnay.