HEM

Aktuellt

Kanelbullens Dag

Kärt bakverk har många namn. Kanelbulle, kanelsnurra, kanelbröd eller kanelsnäcka är några av dessa och vi svenskar älskar denna bakskapelse! Så mycket att Hembakningsrådet 1999 instiftade en egen dag för att hylla kanelbullen. Vi gör också det – och givetvis i sällskap av ett glas vin!

Den moderna kanelbullen, i den form man oftast finner den idag, tros ha skapats i Sverige kring 1920. Vid den tiden var de ransonerade varorna från första världskriget åter tillbaka på butikshyllorna, som vetemjöl, socker, smör och kanel. Många köpte kanelbullar i bagerierna eller fikade bulle och kaffe på kafé. Dock var kanelbullen en ganska kostsam lyx för de flesta då ingredienserna var dyra på den tiden.

Mamma bakar bullar

Cirka 30 år senare började man baka egna bullar i hemmet. Hushållens ekonomi var bättre och det tidigare lyxbakverket blev snabbt en fikafavorit hos många. När männen jobbade och försörjde familjen försåg de då hemmavarande fruarna familjemedlemmarna med söta bullar och andra godsaker.

Många kryddar gärna degen med kardemumma, salt och socker. Den jästa degen kavlas ut och fyllningen fördelas jämnt på degplattan. Fyllningen består oftast av smör, strösocker och malen kanel, men vi ger några alternativ på andra goda fyllningar. Degen rullas eller viks ihop och skärs eller klipps i bitar och penslas därefter med uppvispat ägg och pärlsocker. Många vill gärna ha hackad sötmandel på sina bullar. En kanelbulle är vanligtvis snäckformad och kallas då kanelsnäcka, men även vegabröd, fransk lilja, dubbelsnäcka, knut och kanelbrioche förekommer. Lägg kanelbullarna i pappersbakformar när de ska jäsa och gräddas om du vill förhindra att bullens form deformeras. Pappersformen skyddar också den ganska känsliga bullen från direkt beröring när den jäser, gräddas och flyttas mellan plåtarna.

Kanelbulle-plat-686

Dryckestips

Men vad dricker man då till kanelbullen? Mjölk, säger säkert de flesta. Eller en kopp kaffe. Våga bryta traditioner och ta ett glas Reichsgraf von Kesselstatt Goldtröpfchen Riesling Spätlese Grosse Lage till bullen! Ett friskt och fruktigt halvtorrt vitt vin från Mosel, Tyskland. Eller varför inte Smith Woodhouse 10 Year Tawny, ett portvin från Portugal.

Klassisk kanelbulle

Cirka 45 stycken
Ingredienser
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
Cirka 13 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
3 msk kanel

Pensling
Ägg

Garnering
Dansukker Pärlsocker

Så här gör du kanelbullar:
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 °C (fingervarmt).
Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.

Tillsätt saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.

Blanda samman smör, socker och kanel till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Kanelbulle-fat-686

Alternativa fyllningar till bullarna:
1. 100 g smör eller margarin, 1 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker
2. 100 g smör eller margarin, 1 dl strösocker, 1 msk kardemumma
3. 50 g smör eller margarin, 125 g riven mandelmassa
4. 2 dl apelsinmarmelad
5. 2 dl russin

Receptkälla: Dansukker


Marie Arpnäs