Pinot Noir har en lång historia och sägs ha förädlats från vilda sorter med rötter i franska Bourgogne. Det är en relativt svårodlad druva som trivs bäst i ett svalare klimat. Trots det hittar vi Pinot Noirodlingar på flera ställen i världen.
Druvan har olika namn i olika länder. I Italiens nordliga delar går druvan oftast under namnet Pinot Nero. I Tyskland kallas den Spätburgunder eller Blauburgunder – som den även kallas i grannlandet Österrike. Pinot Noir odlas också i Kalifornien och Oregon, USA, där vinerna ofta drar mot mörk frukt som plommon och mörka körsbär. Druvorna trivs även bra i Nya Zeeland, Australien och Chile.
Bourgogne i nordöstra Frankrike är Pinot Noirs självklara hem. Här är klimat, väder och jord idealiska för den svårbemästrade och eleganta druvan. Pinot Noirviner från detta distrikt kan vara lätta och friska med bäriga aromer som röda vinbär och färska örter. De kan också vara medelfylliga, komplexa och kryddiga med toner av mörka körsbär och plommon.
I området Côte d’Ors norra del, Côte de Nuits hittar vi Pinot Noirdruvor planterade på i stort sett alla vingårdar. De bästa vinerna kommer från vingårdar i Gevrey-Chambertin, Morey St-Denis och Vosne-Romanée. Viktiga kommuner är också Aloxe-Corton, Pommard och Volnay som ligger i Côte de Beaune, där Pinot Noir konkurrerar med Chardonnay.
Pinot Noir är ett lätt, friskt vin och passar bäst till magert kött av kalv, nöt och fläsk samt fågel. Vill du servera ett glas på Pinot Noir tillsammans med en ost- och korvbricka är ostar som cheddar, brie, havarti och camenbert utmärkta. Till det kan du med fördel servera rökta, brässerade eller lufttorkade korvar av nöt, fläsk eller lamm.