Hon såg sin första vingård vid sex månaders ålder och plockade sin första druva ett år senare. SM-medaljören och tv-sommelieren Maya Samuelsson föddes in bland druvor och ekfat. Med sina blotta 29 år har hon nu samlat på sig en gedigen kunskapsbank och brinner för att lära andra mer om drycker som mousserande vin och sherry.
Redan som litet barn blev sommelieren Maya Samuelsson bekant med vinvärlden. Med två dryckesintresserade föräldrar började hon tidigt besöka vingårdar, delta i druvskördar och lära sig svåra vinuttryck på engelska. Även om det till en början inte intresserade henne alls lyckades hennes pappa ändå till slut väcka en passion för vin hos henne, genom att på ett lekfullt sätt skola henne och hennes lillebror inom området dofter och smaker.
– Han utmanade oss med svarta glas och olika läsksorter för att se om vi kunde känna vilken smak som var vilken, och så småningom även om vi kunde sätta märket, berättar Maya Samuelsson för Michael Anderquim i Vinguidens podd Ett bord för två.
De lustfyllda lekarna gav resultat. Vid arton års ålder utbildade hon sig till sommelier och numera jobbar hon och hennes föräldrar tätt tillsammans i familjeföretaget Vinkällan.
– Vi kallar oss för den nya och den gamla världen, säger hon med ett skratt och förklarar vilken fördel åldersskillnaden är när de försöker arbeta både traditionellt och framåtsträvande.
Vid sidan av hennes arbete som marknadsansvarig på företaget har Maya Samuelsson även ett uppdrag som vinsommelier för TV4:s morgonsoffa. Med utmärkelser som två bronsmedaljer i sommelier-SM, årets Lily och nu senast vinnare av Ruinart Nordic Challenge är det lätt att få förtroende för hennes kunskaper. Hon brinner för att lära ut det hon kan och modernisera svenskarnas dryckesvanor, särskilt när det kommer till mousserande viner och champagne. Hon anser att vi måste våga servera våra bubblande drycker lite varmare än de rekommenderade sex till åtta graderna, men också använda större glas för att få en annan doft och smak.
– Försvinner bubblorna för fort är det du som dricker för långsamt, säger hon med ett skratt.
Trots smeknamnet Champagnens Drottning vill Maya Samuelsson även få människor att upptäcka andra sorters bubbel än de från det kända distriktet. Väljer man ett dyrare mousserat vin istället för en billig champagne hamnar man i ungefär samma prisklass, men har chansen att hitta ett riktigt guldkorn, menar hon. I podden väljer hon därför att presentera just ett sådant, en Franciacorta från Bellavista, som hon bland annat rekommenderar till det kommande nyårsfirandet, antingen bara som det är eller till fiskrätter och smaker som brynt smör och citron.
En annan underskattad dryck, anser Maya Samuelsson, är sherryn. Orsaken tror hon är att de flesta förknippar sherry med en söt dryck som har ett begränsat användningsområde. Hon vill dock slå ett slag för de torrare varianterna, som passar till allt från rostade mandlar till skinkor och svampsoppa.
Maya Samuelsson och Michael Anderquim i Ett bord för två.
Textbearbetning: Vendela Bjurberg
73145 Bellavista Franciacorta Cuvée Brut
PRIVAT: Juvé y Camps Gran Juve 2010 Brut
Alternativ till Juvé y Camps Gran Juve 2010 Brut som är beställningsbar:
77600 Reserva de la Familia Juvé y Camps Brut Nature Gran Reserva 2012