Carmenerèdruvan har sitt ursprung i franska Bordeaux, där den fram till 1800-talet var en flitigt odlad druva. Den minskade dock drastiskt i areal då vinlusen förstörde de flesta vinrankorna i Bordeaux. Eftersom Carmenerèdruvan normalt mognar flera veckor efter Merlot, brydde man sig inte om att plantera nya. Istället planterade man härdigare druvsorter som Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc.
Under mitten av 1800-talet, innan vinlusen gjorde sin framfart i Bordeaux, importerade Chile sticklingar av druvsorter man trodde var Merlot. Det visade sig senare i DNA-tester att dessa sticklingar i verkliga fallet var Carmenère, vilket har kommit att bli den chilenska nationaldruvan. Druvan mognar sent på året och behöver en varm, solig sommar. Men inte allt för varm. För höga temperaturer ger obalanserade viner, medan för mycket regn eller för svala temperaturer tar fram gröna toner.
Idag odlas druvan främst i Chile, men kan fortfarande hittas på en del vingårdar i Bordeaux. Den odlas även i liten skala i USA, Italien och Nya Zeeland.
Carmenerèviner påminner smakmässigt om viner av Merlot och i vissa fall Cabernet Sauvignon. Det finns två typer av viner på denna druva. En lättare variant med en väldigt kort eklagring som ger smaker av röda frukter, grön paprika och kakao. Den andra varianten är fylligare, lagras längre och ger smaker av blåbär, svartpeppar, choklad, grönpeppar och karamelltoner.
Carmenerèviner räknas som medelfylliga viner och smaken kan variera stort beroende på var i Chile den odlas. Den har ofta en stram struktur och stor karaktär med ibland lite bittra tanniner.
Medelhavsmat med grönsaker och olivolja fungerar utmärkt med detta medelfylliga rödvin. Även nöt-, lamm-, gris- och viltkött passar bra till. Vill du bjuda på ett glas carmenère till din ostbricka bör du välja ostar som Livarot eller Munster eller varför inte en Pecorino?