Det är svårt att säga exakt varifrån Sémillondruvan härstammar. Det första kända livstecknet är från Australien under tidigt 1800-tal. Vi vet också att druvan under samma tid stod för nästan hela vingårdsarealen i Sydafrika. Idag odlas Sémillondruvan främst i Bordeaux (Frankrike) och Hunter Valley (Australien). Beroende på odlingsland ger druvan olika sorters vin.
Druvor odlade i franska Bordeaux blandas ofta tillsammans med Sauvignon Blanc, vilket ger torra, men även söta viner. De främsta söta vinerna på Sémillon kommer från regionerna Sauternes och Barsac. Regionernas höstklimat, med dimmiga och fuktiga morgnar samt soliga dagar är utmärkta för svampangrepp som kallas ädelröta. Dessa angrepp gör att druvorna skrumpnar och blir väldigt söta med mycket smak, vilket man balanserar upp med en hög fruktsyra.
Druvor odlade i Hunter Valley (Australien) ger torra viner som lämpar sig utmärkt för längre lagring. Viner tillverkade i Sydafrika är mer fylliga till karaktären och klarar sig lika bra på egen hand som i en blandning med andra druvor.
Sémillonviner är i regel söta, men vi kan se tydliga smakskillnader beroende på var vinet är producerat. Viner från Bordeaux, Hunter Valley och Washington har tydliga smaker av lime, salt och kamomill. Viner från södra Australien och Kalifornien ger andra smaker, som papaya, äpplen och lemon curd.
Olika Sémillonviner passar bättre med olika sorters mat. Ett sötare vin på Sémillon passar med söta röda bär som jordgubbar och smultron, samt fruktiga desserter. Prova även salta ostar till. Väljer du ett torrare vin med lägre sötma fungerar det bra med fisk, skaldjur och grönsaker. De lite kraftigare vinerna från Hunter Valley, Australien går bäst ihop med smakrikare mat.