HEM

Gastronautens klagan

Tänk att det ska vara så svårt att hitta en drickfärdig Hermitage! Alltså ett vin från norra Rhône och då specifikt från prestigeområdet Hermitage. Inte att blanda ihop med Crozes-Hermitage, som är området runt omkring Hermitage; betydligt plattare och inte lika bra viner som Hermitage – om du frågar mig.

I oktober 2016 var jag i Lyon i sydöstra Frankrike; staden som man kan säga ligger mitt emellan Bourgogne i norr och Rhônedalen i söder. Lyon ligger endast en kvick halvtimmes bilfärd från Côte-Rôtie, ett annat bra område i norra Rhône. Det kanske kan ge en känsla av hur nära och mittemellan som Lyon ligger två av Frankrikes absolut bästa vinregioner.

Gastronomi, fotboll och Kim Källström

Staden Lyon klyvs av floderna Rhône och Saône, har ett bra fotbollslag (Olympique Lyonnais – där Kim Källström spelade mellan åren 2006- 2012) och det tar endast två timmar med snabbtåget TGV från Charles du Gaulle-flygplatsen, där SAS landar.

Lyon är en gastronomisk fransk metropol. Fullt med bra restauranger som inte behöver förbokas. Folk från Paris åker till Lyon över helgen. Det är en betydligt mindre stad än Paris. Ungefär lika stort som Göteborg. Enkel att hitta i, gångavstånd till allt – karta behövs inte. Stadens tinnar och torn samt de båda floderna som rinner genom staden fungerar utmärkt som vägvisare.

Det finns vinbarer och vinbutiker utmed de gamla kullerstensgatorna. Fler av vinbutikerna har möjlighet att skicka hem viner till din adress i Sverige om du skulle vilja det. Det kostar mellan 500 och 700 kronor att transportera tolv flaskor. Då är det kanske ingen större prisvinst jämfört med att beställa viner från exempelvis norra Rhône på Vinguiden och få levererat till ditt lokala systembolag. Men det är kul att hitta vinproducenter som kanske inte finns representerade på den svenska marknaden.
Själv gjorde jag just så; beställde en låda om tolv flaskor Hermitage-vin årgång 2009, och fick leverans hem till postkontoret på Ica en dryg vecka senare. Smidigt och bra.

Fick tji på hemmafronten

Hemma i Sverige ville jag sedan leta vidare bland Rhône-vinerna som finns att beställa på Vinguiden. Men det var tji! Inte att finna viner från just Rhone, eller för den delen från Hermitage – som jag kommit att tycka mycket om för den röda frukten och tonerna av choklad. Nej, problemet låg i att hitta ”drickfärdiga” Hermitage-viner. Då menar jag viner från årgångar senast 2007-2009.

Vi ett tillfälle gick jag ner till Systembolaget i PK-huset mitt i centrala Stockholm, som väl ska vara Sveriges mest välsorterade. Personalen hänvisade mig istället till en Cotes du Rhône Village, Domaine de la Janasse Terre d’Argile,2014. Côtes du Rhone vinet kostade 179 kronor, vilket jag tyckte var innanför min budget. Trots att jag envisas med att tycka det är på tok för ungt. Vinet skulle behöva ligga i minst 5-6 år, och jag vill inte vänta så länge.

Första timmen i glaset uppfattade jag att vinet gav mycket röd frukt som lingon, rönnbär och kanske lite smultron – framför allt på nosen. Men sedan … efter ytterligare en timme kom chokladen och en mer jordig ton. Precis det jag hittat i Hermitage-vinet som jag beställde hem från Lyon – för en betydligt högre summa. Kanske fem gånger högre …
Allt detta i ett betydligt billigare vin, dessutom alldeles för ungt!

lyon