När Vinkällan Dryckesutbildningar samlar några av huvudstadens toppsommelierer, utbildare och journalister för att presentera en nyhet gör man det såklart med champagneprovning. Och vi får veta att deras internationella skola, Scandinavian Wine Academy, tar Court of Master Sommeliers till Sverige!
Court of Master Sommeliers är en organisation som bildades 1977, i syfte att uppmuntra en högre standard på dryckeskunskap och servering inom restaurangbranschen. Utbildningar hålls i Europa, Asien och Amerika – och nu, som ett av fem länder i Europa, även i Sverige via Scandinavian Wine Academy.
Vinkällan utbildar internationellt
Maya Samuelsson – känd av de flesta som utbildare på Vinkällan, återkommande “vinexpert” i TV4 Nyhetsmorgon och tävlingssommelier, med bland annat titeln Nordens bästa sommelier 2016 efter segern i Ruinart Nordic Challenge – ser mycket fram emot den nya utbildningen.
– Jag har själv rest mycket och träffat så otroligt många människor i branschen som kan så mycket, men har också upptäckt väldigt stora skillnader i yrket världen över.
– Med Scandinavian Wine Academy hoppas vi kunna nå ut till omvärlden med ett kursutbud på engelska, men framför allt vill vi ge våra elever en möjlighet att utbilda sig med internationell inriktning för att bredda sina kunskaper som sommelier.
Champagnens Drottning, Maya Samuelsson, Vinkällan.
I Vinkällans regi kan man under mitten av maj läsa Introductory Sommelier Certificate, en tredagarskurs som avslutas med kunskapsprov och ett praktiskt prov. Det är även möjligt att samtidigt göra examination för Certified Sommelier, som är ett steg svårare och dessutom innehåller en blindprovning. Lärarna under utbildningen är Ronan Sayburn MS, tidigare vinnare av Englands Sommelier of the Year och Executive Head Sommelier på Gordon Ramsay Group bland annat, Edouard Oger MS och Nigel Wilkinson MS. (MS står för Master Sommelier, en titel som endast drygt 200 personer i världen innehar.)
Blindprovning av champagne
Men hur var det nu med champagnen? Jo, den var god! Alla vi som var på Vinkällans releasefest delades upp i grupper och fick därefter blindprova några riktigt fina champagner: Bollinger R.D. 2002, Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2004, Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2006, Cristal 2007 och Dom Perignon 2006. Utmaningen var att gissa vilket glas som innehöll vad, motivera varför vi valt som vi gjort och bedöma karaktär, kvalitet, lagring, matkombination och personlig smak.
Det bord som Vinguiden delade med sommeliererna Robert Terry på Hotel at Six, Janni Berndt på Gaston vinbar och Andreas Kjörling, Kjörling Wine lyckades ha alla rätt på provningen, vilket uttalades högt mer än en gång. De båda champagner som föll panelen mest i smaken var Cuvée Sir Winston Churchill 2004 och Bollinger R.D. 2002. De äldsta exemplaren i samlingen.
Janni Berndt och Andreas Kjörling var nöjda med att ha tippat alla rätt på blindprovningen.
Scandinavian Wine Academy
Scandinavian Wine Academy, förkortat SWA, är Vinkällans internationella skola som släpptes den 29 januari 2017. Kursutbudet hos SWA är Wine and Spirit Education Trust (WSET), Wine Scholar Guild (WSG) samt de korta kurser och sommelierutbildningar som ibland arrangeras utomlands.
WSET är en utbildning med placering i England men har numera kurser i över 60 länder. Hos SWA kan man läsa både WSET Level 3 Award in Wines och WSET Level 3 Award in Sake. Två kurser som fördjupar sig inom vin respektive sake och är väldigt internationellt gångbara. Efter avslutad kurs och godkänd examination får man ett diplom och en nål för att visa på sin kunskap. WSET är en utbildning som väger tungt i hela dryckesvärlden.
Wine Scholar Guild är en utbildning som riktar in sig på högre utbildning inom vin. Hos SWA kan man läsa French Wine Scholar, en kurs som fördjupar sig på Frankrikes vin och regioner. Efter avslutad kurs och godkänd examination får man ett diplom och en nål för att visa på sin kunskap.
En av de inbjudna, självklara gästerna var vinkonnässören Bengt Frithiofsson.
Britta och Maya Samuelsson på familjeägda Vinkällan.