Få sjuåringar har varit med om så mycket som Havana Club 7 años. Men så har romen också varit politiskt sprängstoff alltsedan familjen Arechabala grundande ett utav världens idag mest kända spritvarumärken.
Rom är den spritsort som kommer att växa på den svenska marknaden. Whiskyn är visserligen i särklass, men om det är något destillat som kan ta upp kampen, är det mörk rom, lagrad rom, rom med ekfatstoner och komplexitet. Detta enligt de bedömare Vinguiden pratat med.
Sett ur ett internationellt perspektiv är det samma visa. Mörk rom, som drinkbas eller för sig, är ett växande segment. Kanske behövs detta för att bryta trenden, maltdestillattrenden, och på Havana Club, Kubas nationalsymbol, står man redo.
Visserligen har det exporterats flitigt ända sedan Fidel Castro med entourage nationaliserade romföretaget från familjen Arechabala 1960. Men sedan något år, då Kuba blivit mer globalt orienterat, handelsförbindelserna med USA har ju öppnats upp, kommer Havana Club att stärka sina positioner runt om i världen.
För de signaler Havana Club sänder är ju ett genuint, öppet Kuba, mycket life style, ledigt häng, tropisk miljö, en scen vi gärna trängs på. Därtill några svala drinkar, och då talar vi inte om Cuba Libre, utan drinkar med elegant touch och då med mörk rom som bas, med bra syra, fruktigt som anstår en västindisk miljö.
Havana Club 7 años, deras mörka rom som lagrats i sju år, är därmed i blickfånget, en komplex ton men ändå inte för sötaktig som dricks enkom i djupa kupor, utan gärna i high ball-glas vid bardisken. Testa en Fidel Castro, mörk rom, lite krossad is, några skvättar Ginger Ale och en limeklyfta. Svårare än så behöver det inte bli. Och det är just den mörka, något söta tonen i romen som gifter sig med syran.
Romföretaget är idag världens femte största romproducent och exporterar till över 120 länder. Visst är det den vita romen, ron blanco på original, som står för lejonparten av försäljningen, men i takt med att vårt intresse växer för alternativ till whiskyn, är det just mörk rom som står högst på agendan. Vi gillar ju destillat med karaktär av fat och har vi som här, en klassisk kubansk rom med angenäma inslag av russin, vaniljtoner och lång eftersmak, ja, då går det till och med att avnjuta den även för sig, utan inblandning av andra smaker. Det räcker gott så.