Visst är det klassikerna som gäller, mer och mer, ofta Frankrike och Italien. Men i synnerhet handlar det om viner från Spanien. Det menar Guillaume Deglise, vd på Vinexpo, världens största vinmässa.
Spanien hade svenska vinmarknaden i sin famn under många år. Var tredje flaska vi köpte på Systembolaget var ett vin från Spanien. Sedan tappade landet fart och plötsligt låg det utanför kartan. Rioja tog den största smällen och därefter kom distrikt som Ribera del Duero ochj Navarra. Men nu vänder det. Det menar Guillaume Deglise, vd på Vinexpo som är världens största och viktigaste vinmässa.
– Vi märker det på exportmarknaden där Spanien är ett av de länder som ökar sin export allra mest. Det har blivit trendigt att dricka spanska viner inte minst i Asien som med Kina i spetsen är ett enormt tillväxtområde för vin, berättar han för Vinguiden som möter honom på Brasserie Makalös i Stockholm.
Trenden med spanska viner kan vi se även i Sverige. Allt fler leverantörer visar ett nymornat intresse och då i synnerhet för områden utanför de klassiska distrikten. Idag är Spanien fjärde störst på svenska marknaden. Men det kommer att ske ändringar, menar Guillaume Deglise.
– Italien ligger ett och ses som ohotad. Men Spanien är annars det land som växer mest på svenska marknaden. Vi räknar med att landet kommer att passera Sydafrika och placera sig på tredje plats. På Vinexpo, som också låter utföra kontinuerliga analyser kring vinvärlden och har 20 anställda som reser jorden runt och gör djupintervjuer, menar man att Spanien kommer att sälja 6,4 procent mer vin fram till år 2020. Idag finns det 703 röda och 205 vita viner på Systembolaget.