Midsommar älskar sill. Men älskar sill vin? Jo, absolut, betydligt mer än vad vi kanske kan tro. Vinguiden tipsar om spännande viner som alla är utsökta till det käraste vi har på matbordet till midsommarhelgen.
Sill och nubbe, jovars, visst är det en klassiker. Men alla dricker inte sprit, samtidigt som många dricker vin, väldigt många. Varför då inte prova en spännande, för att inte säga nydanande kombination: vin och sill.
Utomlands äter man kanske inte sill, men det finns likheter i Medelhavsköket och i det asiatiska köket i form av inlagd, syrlig fisk. Som exempel, och då är det gärna vin som gäller.
Vi vet samtidigt att det är en utmaning, men väl värd att anta. Sill med sin sälta, sötma, syra och umami-ton uppträder i olika skepnader tillsammans med lag och såser. Kort sagt, vår inlagda älskade sill kan vara rena rama katastrofen om man inte hittar rätt vin. Ett strävt och fatlagrat rött vin till matjessillen kan få vilken majstång som helst att brytas mitt itu. En elegant och stilsäker chablis till krämig curry- eller senapssill får smaklökarna att kasta in handduken och säga upp kontraktet för all framtid. Skickar du dessutom in äggen (utan majonnäs) i bilden, så kan katastrofen vara närmare än du anar…
Å andra sidan, när man väl hittar lösningar, för det gör man, kan de förgylla vilken midsommar som helst, oavsett kastvindar och plötsliga hagelskurar.
Vågar du?
Vintips att utmana midsommarsillen med
Alsacevinerna med sin friska syra, tydliga frukt- och blommighet samt lite fetare känsla skär ofta som en bra spjutspets genom det salta och feta i sillinläggningen. Är det en lite kryddigare sill så passar Pinot Gris Réserve 2014 från Cave de Turckheim finfint där dofter och smaker som honung, päron och lite persika lyfter fram en spännande eftersmak och vitpeppartonen i vinet leker tafatt med svartpepparkornen i sillinläggningen.
Välj att att låta sötman i vinet träda fram än mer i detta fall genom att inmundiga en Bestheim Gewurztraminer Vendanges Tardives 2013. Vinet är tillverkat på sent skördade druvor, det vill säga de får hänga kvar på klasen längre för att uppnå högre fruktsockerhalt, En del druvor får även angripas av Botrytis för att ge den rätta balansen och smakkaraktären.
Detta ger vinet en utmärkt skjuts in i matchen mot till exempel matjesillen där fetma, krydda och salt- & sockerkänsla från spadet gifter sig fint med vinets fetare fruktkänsla och lite högre restsötma.
Har du svartvinbärssill, lingon- eller rödvinssill på bordet så passar till exempel en Rotari Rosé från italienska Alto-Adige DOC Trentino utmärkt. 36 månader på jästfällningen ger vinet hög fin syra, en frukt och brödighet där toner som blodapelsin, smultron, citrus samsas med brioche och nötter. Lång elegant eftersmak där beskan och syra stretar på bra mot sillens salta, syrliga och kryddiga smakexplosioner.
Vintips: Michael Anderquim