Shiraz trivs bäst i varmare klimat och kommer ursprungligen från norra Rhônedalen i Frankrike, där den fortfarande odlas flitigt. Här går druvan under namnet Syrah. Det var först under 1800-talet som druvan kom till Australien där den fick namnet Shiraz. Idag odlas Shiraz främst i Barossa Valley, men även i McLaren Vale och Clare Valley. Här hittar vi också över 100 år gamla stockar, så någon nymodighet är det knappast tal om.
Smakerna varierar beroende på var druvan växer, men även vilken idé vinmakaren har. I det lite varmare Barossa Valley trivs Shirazdruvan och det vin som tillverkas här är ofta fylligt med mjuka tanniner, högre alkoholhalt och smaker av tobak, blåbär och läder. Här är det är vanligt att man låter Shiraz komma i kontakt med ek för en mjukare, mer öppen ton i vinet.
Druvan odlas även i andra länder, bland annat USA. Här är det vanligt att blanda Syrah med den välkända rödvinsdruvan Cabernet Sauvignon. Dessa blandviner går under namnet Cabernet-Syrah och är väldigt populära. I Sydafrika är det sedan en tid populärt att blanda Shiraz med den gröna druvan Viognier, en blandning som inte är ovanlig i norra Rhône.
Viner på denna druva är generellt mörka i färgen. Shirazvinet kategoriseras gärna som ett fylligt rödvin, vilket betyder att vinet är relativt rikt på tanniner med fruktiga smaker som passar bra ihop
med kraftigare kötträtter. Vinerna har ofta en högre alkoholhalt och passar bra för att lagras på fat. De fruktiga smakerna i vinet går från både ljusa och mörka bär som hallon, blåbär, plommon och körsbär. Det är också vanligt att vinet har kryddiga toner som grönpeppar, viol, tobak och örter.
Shiraz ger fylliga och robusta viner, vilket passar bäst ihop med tyngre rätter av kött och vilt, gärna med kraftiga, sötaktiga tillbehör. Servera en härlig oxstek och till det en härligt krämig potatisgratäng
och lite karamelliserad lök. Shirazvinet fungerar också bra med blodkorv och charkuterier. Undvik dock för stark mat, vilket då skulle krocka med strävheten i vinet och få maten att smaka ännu hetare.