Det tog ett tag men nu verkar den ha hittat hem till Dalmatien i Kroatien. Vi talar förstås om Zinfandel, Primitivo, Crljenak Kaštelanski, druvan som numera går under namnet Tribidrag. Men hur har då mottagandet varit?
Den har tillskrivits enormt symbolvärde, den gamla druvan från Kroatien. Men det dröjde länge innan vi förstod vad vi hade i glaset. Det var rött med lena tanniner, fina inslag av bärighet, blåbär, björnbär, viss komplex ton och en smula lakrits. Den kom från Kalifornien, USA, trodde vi. Sedan lärde vi oss att den kom från Apulien i södra Italien. Men det tog inte slut där, vi började ana att ursprunget var någon annanstans…
Samtidigt hade druvan fått oss att älska viner från Kalifornien och det var rena rama dörröppnaren. Liksom med vinerna från italienska Puglia, ett område vi knappt trodde fanns. Men vinerna på Primitivo blev närmast storslaget framgångsrika på den svenska marknaden med sin bäriga, nästan syltiga ton. Och från Syditalien rapporterades med stor förvåning om den vurm för deras vin vilket ledde till ännu fler viner på druvan, som vi fortfarande inte riktigt hade koll på. Men gott var det, vinet.
Men nu började det hända saker och efter en rad efterforskningar värdiga FBI:s kriminaltekniker (Spaningsarbete bakom druvans ursprung) kom man fram till att druvan var densamma som den kroatiska Crljenak Kaštelanski. Voilà!
– Det går knappast att överskatta den betydelse, det symbolvärde druvan fått. Den har bidragit till ett mycket stort intresse för viner från Kroatien, inte bara för viner på den just denna druva, utan för vinlandet i sin helhet.
Det berättar Edi Maletić, professor i vinodling på Zagrebs Universitet, när jag träffar honom på en vinkonferens i den kroatiska staden Split. Det är ju här, i Dalmatien, som druvan ska ha sitt ursprung, world wide, så att säga. Och det är därför vi är här, för att lära oss ännu mer om denna märkliga druva. Som faktiskt knappast odlas alls i landet.
– Vi trodde ett tag att druvan Tribidrag helt hade försvunnit. Men 2001 upptäckte vi att Tribidrag var samma som Crljenak Kaštelanski, fortsätter han.
Nu har det dröjt innan man förstått potentialen i druvan med allt vad storytelling innebär, viktigt även inom vinindustrin. Men nu händer det saker och, att vinbranschen i Kroatien verkligen tror på druvan.
– Den har en enorm utvecklingspotential. Det vi ser nu är ju bara början, menar Edi Maletić, inte utan stolthet.
Fotnot. Idag går druvan under namnet Tribidrag i Kroatien även om den mer semantiska utmaningen Crljenak Kaštelanski fortfarande dyker upp då och då. Men nu är det i alla fall konstaterat att druvan är identisk med både Primitivo i Italien och Zinfandel i USA.
Samtidigt hittar vi numera druvan runt om i världen, om än – ännu – i begränsad omfattning. Länder som odlar den är även Australien, Chile, Sydafrika och Albanien(!).
Nu finns det enstaka viner på Tribidrag/Crljenak Kaštelanski på den svenska marknaden. Men eftersom Plavac Mali, den kanske mest kända druvsorten från Kroatien är en korsning mellan Tribidrag och Dobričić, följer bra rekommendationer även på den druvan. Gott är det likaså!
Balanserad smak, liten fruktsötma, mognadstoner, kokos, vanilj, eldig ton och en pepprighet i avslut.
Balanserad i utvecklad stil, inslag av kaffe, pepprig ton i smak, beck, soja med lång, torr eftersmak och tydlig fatton.
Frisk, smakintensiv med fin tanninstruktur, inslag av mynta, kryddor, kaffe, mörk choklad i väl sammansatt, komplex stil.
I smak fruktig i mer mogen orienterad stil, inslag av sälta, lakrits, eldiga toner, torr med kryddiga tanniner och en rejäl längd där torrheten dominerar.
Fin balans i smak, frisk med medelhög strävhet, bra frisk ton, inslag av skogsbär, mogna röda bär, fat, vaniljsöt i varm stil.
Mjuk smak med fin kryddig ton, frisk i välbalanserad stil och med uppenbara inslag av mognad, jordig ton med lätt pepprig karaktär i avslut.
Kryddig i smak, lätt pepprig med sälta, aningen sträv, torr, inslag av fat, lite rökig ton i spännande stil och med relativt lång eftersmak.