Garnacha är en blå druva som ger både rött vin och, i synnerhet traditionellt, rosévin. Druvan odlas framför allt i Spanien men även i Frankrike. Den ska ha sitt ursprung i Aragonien i norra Spanien där den än idag dominerar vinodlingarna. Andra hävdar emellertid att den kan komma från Sardinien, där druvan kallas Cannonau.
Garnacha är en av de mest odlade druvorna i världen. Den är lättodlad och fungerar bra att odla i torra och varma områden. Därför är det inte så konstigt att vi hittar den i spanska inlandet, i södra Frankrike, i delar av Kalifornien och i Australien. Var den odlas är också avgörande för hur vinet som slutprodukt kommer att smaka, dels tack vare klimat, dels av traditioner. Vin på Garnacha från Spanien, USA och Australien har oftare en eldigare karaktär med inslag av mogna jordgubbar och rödbäriga inslag.
Garnachaviner producerade i Frankrike och Italien, har en mer smakintensiv karaktär med inslag av sötaktig tobak, kryddor och torkade jordgubbar. Garnacha är relativt lättodlad och tack var det en mycket populär druva att göra vin på. Viner från vissa områden på Garnacha, i synnerhet i Spanien, har idag en helt annan smakprofil än traditionellt. Det handlar nu om viner med mycket smakintensiv karaktär och stor komplexitet.
Viner på Garnacha har ofta en mycket tydlig smak av röda bär, jordgubbar och hallon. I ett enklare rosévin är det unga, friska bär vi talar om. I vanliga röda viner förstärks doften, bären kan ha en lätt mogen ton och vinet blir mer smakrikt med eventuellt jordiga toner. I de lite mer modernare vinerna hittar vi komplexitet och även en bra syra, fin strävhet och en mycket lång, intensiv längd. Vissa av dessa viner håller för att lagra upp till fem, sex år.
Garnacha går under kategorin medelfylliga viner vilket gör det passande till flera olika maträtter. Väljer du ett rött Garnachavin kan du servera en kraftigare kötträtt, till exempel en köttgryta eller en grillad köttbit. Bjuder du på ett rosévin fungerar det bättre med fisk och skaldjur eller en vegetarisk grönsaksrätt.