HEM

Aktuellt

Cape Blend – unik vinstil från Sydafrika

Alla vinområden vinner på att ha något unikt. En vinstil, en druva som inte växer någon annanstans och eller kanske ett vin på en speciell druvblandning. I Sydafrika har man allt detta samlat i sin Cape Blend.

Liksom i alla näringar handlar det om att profilera sig, att stå bakom något unikt som bara det attraherar. I vinindustrin kan det handla om en säregen druva (savagnin), en vinifieringsmetod (appassimento) eller en vinstil (champagne).

Samtidigt blir det allt svårare att hitta ett alldeles eget uttryck. Många försöker, de flesta kommer nära, men bara ganska nära.

I Sydafrika däremot har man sedan flera decennier jobbat med en vintyp som de kallar Cape Blend. Cape från Kapstaden och Blend då vinet är en blandning av fler druvsorter. What? Det låter ju inte direkt revolutionerande. Men gott blir det – och unikt.

Blandning med franska druvsorter

Hemligheten bakom en Cape Blend är den sydafrikanska nationaldruvan Pinotages inverkan. Många menar att denna druva har en för distinkt doft och smak som inte alltid attraherar vinkonsumenter, i synnerhet när det handlar om endruvsviner på druvsorten. Druvan har också fått utstå mycket global kritik för att vara för rökig i sin grundkaraktär. Men om man blandar den med internationella (läs franska) druvsorter som Cabernet Sauvignon och/eller Merlot, får man ett komplext vin med fin frukt och härlig balans.

Nu finns ingen specifik reglering kring druvsammansättningen men från producenthåll säger man lite löst att Pinotage ska vara allt från dominerande i blandningen till att ha ”viss” inverkan. Hur som helst har det här öppnat upp för många intressanta tolkningar. Den senaste i raden är dessutom att slänga in lite Syrah, eller Shiraz som druvan gärna kallas i Sydafrika, och då få en annan, lite varmfruktigare variant.

Det som gör vinet unikt är alltså Pinotage, men också att man från sydafrikanskt håll, förstått att hantera druvan på ett nytt, spännande sätt, och därigenom skapa något som inget annat land har i vinväg.

Simonsig Cabernet Sauvignon Pinotage Shiraz
2020
Simonsig Cabernet Sauvignon Pinotage Shiraz
Fruktig, aromatisk, toner av vanilj, aningen söt, fat, björnbär i mer mogen stil, salmiak och litet inslag av tjära.
I smak intensiv, fruktig med inslag av viol, vinbär, björnbär, liten vegetativ ton med viss längd där frukt och fat dominerar.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Se alla viner från Sydafrika här


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Vad vet du om Sydafrikas viner?

Vad vet du om Sydafrikas viner?

Den 27 april är det Sydafrikas nationaldag. Idag är Sydafrika en av världens stora vinnationer med fantastiska vingårdar, ”egna” druvsorter och en ny generation vinmakare som skapar viner i världskl..

Läs mer
Allt om Pinotage – Sydafrikas älskade och hatade nat..

Allt om Pinotage – Sydafrikas älskade och hatade nat..

Sydafrikas nationaldruva pinotage har älskats av många och hatats av andra. Nu gör den come back i en ny stil. Här bryter vi ner dess bakgrund och tipsar om fyra toppviner.  Pinotage är inte bara en..

Läs mer
12 sydafrikanska viner du önskar att du provat tidig..

12 sydafrikanska viner du önskar att du provat tidig..

Njut av sydafrikanska viner – lagom till Sydafrikas nationaldag den 27 april. Landets första fullt demokratiska val firas årligen som frihetsdagen, som den främst kallas – ett otroligt viktigt datum..

Läs mer
Sydafrikan går sin egen väg

Sydafrikan går sin egen väg

Allt är förlorat? Knappast! Men det var ungefär så det började för en av de idag mest hyllade vinproducenterna i Sydafrika. Man kan säga att resan till att bli en av Sydafrikas mest erkända vinegend..

Läs mer
Regionskola del 7: Stellenbosch – maffiga rödviner i..

Regionskola del 7: Stellenbosch – maffiga rödviner i..

Maffiga rödviner och vackra vyer. En besöksvänlig region som kan väcka blandade känslor. Välkommen att utforska sydafrikanska Stellenbosch. Klar luft, lummig natur med mängder av vingårdar, blommor,..

Läs mer
Vin under radarn

Vin under radarn

Det finns vin som vi ibland missar, vinområden som vi helt enkelt glömmer bort. Inte bra, menar Petter i sin nya krönika som denna gång handlar om både vin, vindistrikt och vinländer som är dags att..

Läs mer