Portugals viner väntar fortfarande på att bli upptäckta bland världens vinkonsumenter. Här finns riktigt bra viner i alla prisklasser, både rött, vitt och starkvin. I Sverige däremot tycks vi alltid gillat portugisiskt.
Det sägs att omkring en tiondel av Portugals befolkning är involverad i vinindustrin. Det kan röra sig om personal inom restaurangnäringen, korkproduktion eller rätt och slätt vintillverkning. Hur som helst är det rekord, inget annat land är i närheten av att ha en så stark vinnäring tillika stor andel i BNP:n.
Detta förpliktigar naturligtvis och om det går dåligt för vinindustrin, ja då går det dåligt för landet. Se bara vad som hände när allt fler producenter världen över gick från kork till skruvkapsyl. Korkindustrin i Portugal, som står för den absoluta lejonparten av världens korkproduktion, var ett tag på ruinens brant med allt vad det innebär. Idag har man återhämtat sig något.
På vinsidan har landet däremot gjort imponerande framgångar, inte minst under det senaste decenniet. Nu konsumerar portugiserna själva allt mindre vin, så det är av nöd tvunget att hitta nya marknader och det är sannerligen inte det lättaste. Att gå från att ha sålt i princip allt sitt vin till den lokala befolkningen till att nu hitta nya länder att övertyga är ingen resa man gör en weekend. Det kräver smartness, bra viner och kunskap i engelska.
Samtidigt har Portugal viner inget annat land har. Det finns både riktigt bra rött vin, ofta från Dourodalen och i närheten kring Lissabon, vitt vin från norra delen och starkvin både från norr, söder och ute i Atlanten (Madeira). Här finns allt. Och det bästa är, dels är prisvärdet storslaget, dels är många viner kvar att upptäcka.
Ser vi till druvorna är landet kanske bäst i världen på att producera vin på lokala storheter. Se där en annan intressant del i vinproduktionen som gör Portugal unikt. Det är heller inga budgetdruvor det handlar om, utan storheter som Touriga Nacional, Tinta Roriz, i södra delen kallad Aragonés, Baga och Ramisco på rödvinssidan samt Alvarinho, Arinto och Rabigato på vitvinssidan. Druvor som nu börjar odlas runt om i världen tack vare kvaliteten på vinerna de ger. Detta ska samtidigt ses som ett enormt erkännande till Portugal som vinland.
Det finns med andra ord mycket kvar att upptäcka. Ett land som Portugal som också lärt sig exportläxan har emellertid fortfarande Sverige som en av sina favoritmarknader. Det ska vi vara tacksamma för.