Moscatel är en druva med hög sockerhalt. I varmare områden används den gärna till söta viner som gifter sig väl med Medelhavets alla desserter, oavsett om du befinner dig på den italienska ön Pantellería eller i södra Spanien kring staden Jerez.
Runt om i stora delar av världen kallas den Muscat och är egentligen är ett samlingsnamn för en hel druvfamilj med sitt troliga ursprung i Mellanöstern (Muscat är också namnet på huvudstaden i Oman.) Druvorna är gröna och odlas över hela världen, främst i Frankrike, Italien, Spanien och Portugal. Beroende på var druvan har odlats och vinifierats ser vi tydliga skillnader i karaktär och smak.
Moscatel kallas druvan på iberiska halvön och där är det egentligen en fråga om en vinstil. Vinet är sött, har en fylligare karaktär och med tydligt fruktorienterat inslag, gärna mörk färg som i oxiderat. Det är en druva som har långa traditioner och som odlas runt om i hela Andalusien. Ibland används Moscatel som sötningsvin, då i sherry-varianten Pale Cream.
Moscateldruvan är ofta lätt att känna igen i vinglaset då man ofta säger att vinet har karaktär av druva, så som vi känner dem som bordsdruvor, dem vi äter. De är söta med tunt skal, i sin torra form har vinerna medelhög syra och mycket fruktig karaktär med inslag av blommor och apelsin. Som söta är vinerna mycket aromatiska med tydlig karaktär av russin, tropiska frukter, aprikos och persika. Lagras dessutom vinerna kan vi hitta både choklad och kaffe i karaktären.
Ett vin på Moscatel är nästan alltid sött, därför krävs desserter till detta uttrycksfulla vin. Med sin fruktiga sötma är bärdesserter att föredra, glass eller lättare bakverk, gärna med mandelmassa. Svensk semla och ett glas Moscatel är en lika överraskande som välsmakande kombination. Torra viner på Moscatel går riktigt bra till asiatisk mat då sötman i vinet balanserar och möter en del av den kryddiga tonen i maten.