HEM

Aktuellt

10 tips för en lyckad Oktoberfest

Den första oktoberfesten hölls i München den 12:e oktober 1810, som en hyllning till den dåvarande kronprinsen av Bayern (som senare blev Louis I) och prinsessan Therese von Sachsen-Hildburghausen. Idag firas oktoberfest som bekant inte bara i München, utan på flera platser i Tyskland och runtom i världen. Här kan du se var du kan fira oktoberfest i Sverige. I år var Vinguiden på plats i München och har sammanställt 10 tips till dig som är nybörjare på Oktoberfestivalen. 

1. En helg räcker inte. Inte en långhelg heller…

Ett par dagar räcker inte för att utforska festivalområdet till fullo. De 42 hektarna inrymmer karuseller, massiva öltält och marknadsstånd. Vill du utforska hela festivalområdet och även München och dess omgivningar får du addera några extra resdagar i planen. Vi valde att åka från Stockholm tidigt på lördag morgon och hem på tisdag eftermiddag, vilket blev alldeles för kort om tid. Vi hade en massa ställen vi önskat besöka men som vi helt enkelt inte hann med. Åk en vecka (eller åk tillbaka och utforska resten nästa år).

2. Borgmästaren tappar upp den första ölen…

Den första lördagen av festivalen inleds med en mäktig parad som bland annat transporterar borgmästaren till festen för att tappa upp den första ölen. Även på söndagen går en parad från city in mot området. Parader är normalt inte alltid det mest underhållande man kan tänka sig, men den här är väl värd att spendera några timmar på. Under paraden pågår en hel del hyss och bus, du kommer få se magiska kostymer och utrustningar och formidabla ekipage med vackert utsmyckade mäktiga bryggarhästar. Ett tips kan vara att i god tid innan paraden drar igång placera sig på ett fik eller en bar på Schwanthalerstraße så får du njuta av alla ekipage från bekväm första parkett med en kopp kaffe, eller kanske till och med en öl.

3. Boka boende i tid

München är en stor stad med nästan 1,5 miljoner invånare, men med alla festivalbesökare kan det bli ohyggligt svårt och dyrt att hitta ett bra boende någorlunda centralt. Billigt är det aldrig under perioden, men urvalet blir större om du är ute i god tid. Boka gärna boende mitt emellan gamla stan och festivalområdet. Då kan du gå överallt och slipper åka taxi. Om du behöver ta en taxi är det bra att först kontrollera att taxichauffören tar kort om du inte har kontanter med dig.

4. Var beredd på att det är mycket folk, alltid, hela tiden och överallt.

Man räknar med att det årligen kommer cirka 6 miljoner människor till festivalen. Alla dessa ska äta, sova och dricka öl i samma stad vilket innebär att det periodvis på festivalen och i stan är helt överfullt med folk. Men – stämningen är otroligt glad och gemytlig. Servicen är förvånansvärt effektiv och personal och “infödingar” mycket trevliga vilket gör att den enorma folkmassan inte är så jobbig som man kanske förväntar sig.

5. Klä dig efter väder och låt komfort gå först

Eftersom Oktoberfestivalen hålls i slutet av september-början på oktober kan vädret vara lite lynnigt. Var beredd på 25-gradig värme men även en och en annan regnskur. Regncape är att föredra, eftersom paraply och folksamlingar inte alltid är den bästa kombinationen. Bekväma skor är också en självklarhet eftersom området är gigantiskt och det blir en hel del promenerande.

6. Vatten är dyrt och små öl finns inte

All öl som serveras på festivalen måste vara bryggd i München och under en festival går det åt drygt 7 miljoner liter öl. Ölen som serveras på festivalen är stark lager, kallad “Märzen” och kommer nästan uteslutande i enliters-krus (så kallat Maßkrug). Beställ en eller flera “Maß” så gör du dig enkelt förstådd, men undvik att beställa “ein großes Bier” som direkt kommer att avslöja din okunskap. Om man vill begränsa sin alkoholkonsumtion ska man vara medveten om att det kostar. Lättöl finns men kostar lika mycket som en vanlig öl, det vill säga 13-14 euro per liter. Radler (en blandning av öl och läsk) och vatten kostar runt 8-9 euro per liter. Beställer du en liten öl tar servitrisen din beställning men du får likväl en stor med förklaringen att de inte har små öl. Alla väskor inspekteras då man går in på festivalområdet eller i tälten och vattenflaskor går därför inte att smuggla med in.

7. Ta med småpengar till toalettbesöken

Med en konsumtion av en ansenlig mängd öl under festivalbesöket kommer även ett ansenligt behov av att gå på toaletten uppstå. Kom ihåg att ta med småslantar till ditt toabesök. Toaletterna är många och alla är fräscha, så en liten slant till toalettvakten för att visa uppskattning kan man gott kosta på sig.

8. Köp de traditionella kläderna på plats!

På festivalen känner du dig mer bekväm om du bär de traditionella kläderna – lederhosen eller dirndl. Köp inte något skämtplagg du hittar på nätet, det ses inte med blida ögon. Ska du värna om traditionen ska du göra det med respekt. Det finns ett flertal butiker som säljer de klassiska plaggen till ett pris på ca 2 000-3 000 kr. Självklart kan du ha helt vanliga kläder på dig, men det blir lite extra festligt med de traditionella kläderna som faktiskt de flesta bär. Skulle du vara singeltjej kan du pausa din Tinder-prenumeration under oktoberfesten och istället knyta din dirndl på vänster sida, så signalerar du att du är ledig att uppvaktas.

9. En massiv party-hysteri

Om du vill uppleva en massiv party-hysteri ska du boka en sittning med mat i något av tälten. För att få en plats i tälten behöver man oftast vara ett större sällskap eller hänga på låset direkt på morgonen och försöka få en plats. Vi fick bord på Hofbräu, ett av de allra största tälten med kapacitet att rymma nästan 10 000 personer.

Bandet som spelar varvar ompa-ompa med klassiska pop och rocklåtar som får hela tältet att fullkomligen koka och hoppa. En galen upplevelse där ölen flödade, maten var fantastisk (enkel men smakrik) och alla var på ett strålande humör. Tiden fullkomligt flög fram och vips så var det dags för hemgång efter sex timmars oavbrutet festande.

Billigt är det inte, men ett minne för livet får man på köpet.

Vill man utforska Hofbräus ölsorter ytterligare kan vi varmt rekommendera ett besök till den enorma restaurangen och ölhallen Hofbräuhaus  inne i den gamla stadsdelen i München. Bryggeriet grundades redan 1589 av Wilhelm V för att förse hovet med öl då vattnet var för orent för konsumtion. Idag är Hofbräuhaus en av världens mest anrika ölhallar.  Här kan man verkligen känna historiens vingslag och samtidigt njuta av god traditionell mat och dryck.

10. Besök Weihenstephaner-bryggeriet!

Om du vill lämna festivalområdet ett tag – passa på att besöka ett av världens äldsta och mest välkända bryggerier. Bryggeriet är beläget på en kulle i den gudomligt pittoreska staden Freising i Bayern, mycket nära flygplatsen i München vilket gjorde att vi valde att ta en tripp dit direkt efter ankomst. Bryggeriet har sina rötter i benediktinklostret Weihenstephan, som grundades år 725 e.Kr.

Munkarna började brygga öl för att kunna erbjuda resande och invånare en mer hälsosam dryck än det orena vattnet. Munkarna hade stor experimentlusta och nöjde sig inte med att bara brygga en typ av öl, utan kunde med tiden erbjuda flera olika högkvalitativa öl till den törstande befolkningen som med tiden blivit fler och fler efter att munkarnas rykte spridit sig.

Under 1800-talet sekulariserades bryggeriet och numera ägs det av privatpersoner som moderniserat produktionen för att kunna möta den enorma efterfrågan. Idag nöjer Weihenstephaner sig inte bara med att leverera öl i närområdet, utan finns även på den internationella marknaden.

Boka gärna en rundtur (måndagar-onsdagar) på bryggeriet där du får besöka deras museum, följt av en guidad rundtur samt en avslutande provsmakning av deras läckerheter. Bland dessa godsaker kan vi varmt rekommendera den mörka veteölen. Härligt krämig och mjuk i munnen med en väl avvägd ton av rostad malt och karamell. Deras pilsner har en läcker humlig arom med fin fruktighet och pigga bubblor. Deras original Helles är precis vad man vill ha då törsten skall släckas. Ett klassiskt lageröl med en mycket diskret och väl avvägd ton av humle.

Lunch eller middag äter du i deras Bräustüberl (en pub som ligger i anslutning till ett bryggeri). Vid fint väder håller de sin Beer Garden öppen så man kan njuta av sin spis al fresco. Här erbjuds klassiska bayerska rätter som passar utmärkt till ölen som serveras. Servicen är oklanderlig och man får verkligen hjälp att välja rätt mat- och dryckeskombination om man så önskar.

Passa på att gå en tur i omgivningarna efter maten och njut av utsikten över det bayerska landskapet. I trädgården, som absolut är värd ett besök, prunkar träd, buskar och blommor.

Idag är Weihenstephaner-bryggeriet ett av de mest respekterade och framgångsrika bryggerierna både i Tyskland och världen. De fortsätter att producera högkvalitativt öl enligt gamla traditioner och har en imponerande samling av ölsorter. Testa gärna en halvmeter öl – ett bra sätt att få en inblick i bryggeriets sortiment!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

254 förlorade körkort  på elsparkcykeln

254 förlorade körkort på elsparkcykeln

Oktoberfesten i München är över för den här gången. 6,3 miljoner gäster har festat i två veckor och tillsammans druckit 7,5 miljoner liter öl. Men festen kommer med en baksida: 254 besökare förlorad..

Läs mer
Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Att drabbas av en baksmälla efter några öl för mycket är likställt med en sjukdom. Det har en domstol i Tyskland kommit fram till. Årets stora ölfest – oktoberfesten i München – har dragit igång och..

Läs mer
Revanschsugen Riesling

Revanschsugen Riesling

I begynnelsen var det Rioja, sedan Sydafrika och så kom amarone, därefter prosecco, idag röda appassimento-viner, imorgon viner från Barolo, eller åtminstone Piemonte. Kanske dags för ett stopp i et..

Läs mer
Tre av varje på Tysklands nationaldag

Tre av varje på Tysklands nationaldag

Vi vill uppmärksamma att Tyskland firar sin nationaldag den 3 oktober. Därför passar vi på att bjuda på några riktigt spännande tyska viner och tyska öl. Här ger vi dig våra favoriter – tre av..

Läs mer
Karl H Johners känsla för rött

Karl H Johners känsla för rött

Halvsött vitt vin av flexibel kvalitet? Tysk vinindustri har sannerligen profilerat sig. Men nu är det slut på tramset. Kvaliteten skjuter inte bara i höjden, utan även det röda vinet går mot världs..

Läs mer
Vinguidens ölskola – allt om olika sorters öl

Vinguidens ölskola – allt om olika sorters öl

Idag finns en uppsjö av olika ölsorter och stilar att tillgå, och det kan vara svårt att leta sig fram i djungeln av IPA, lager och stout. Därför har vi tagit fram Vinguidens ölskola, där vi hjälper..

Läs mer