"Glad Påsk" på olika språk:
Italien: "Buona pasqua"
Spanien: "Felices pascuas"
Frankrike: "Joyeuses Pâques"
Portugal: "Feliz Páscoa"
Grekland: "Καλό Πάσχα" (Kaló Páscha)
Kroatien: "Sretan Uskrs"
Påsk är den stora högtiden i många katolska länder. Julen är en snabb historia innan nyår, midsommar är en typisk svensk grej. Men Påsk – då är det allvar. Men är den god, glad eller just allvarlig?
I katolska länder runt medelhavet är Påsken årets stora högtid, för mat, för fest, för familjen – men även för eftertänksamhet , och allvar. I till exempel Spanien är påsken förknippad med att jungfru Maria och olika helgonfigurer ska bäras ut ur kyrkorna i alla städer och byar – i långa allvarliga processioner. Påsken är ju ändå till minna av Jesu lidande och död – men även uppståndelse.
Anledningen till att man bär ut stora delar av kyrkans inredning, eller tabernakel som det heter, är att enligt katolsk tro finns Jesus alltid närvarande i kyrkan i det välsignade brödet som förvaras i tabernaklet. Genom att det töms ska det påminna om Jesu lidande och död. På Långfredagen firas ingen mässa utan en gudstjänst med hyllning till korset. Långfredagen är också fastedag. Påskaftonens nattmässa är sedan höjdpunkten. Man firar uppståndelsen, Påskljuset tänds som en symbol för att Kristus är världens ljus. Eftersom fastan är över brukar många äta en stor middag efter Påkaftonens nattmässa.
Krydda lammkotletter med mangold och kikärtor>>
Lamm med morots- och myntapesto >>
Lammytterfilé med varm morots- och freekehsallad >>
Läs mer om druvan Merlot här >>
Läs mer om druvan Corvina här >>