HEM

Aktuellt

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på riktigt?

1. Din kropp jobbar hårt med alkoholen

Din lever jobbar hårt med att förbränna alkoholen som är kvar. Detta kräver extra energi vilket leder till att blodsockret minskar. Du blir trött samtidigt som kroppen har det svårt att ta upp viktiga näringsämnen. Den urindrivande alkoholen gör också att du känner dig uttorkad, vilket förklarar den bultande huvudvärken.

Även om du vet att du inte gjorde något tokigt under kvällen kan du lida av ångest. Det beror på att viktiga signalsubstanser som reglerar vårt stämningsläge är tillfälligt satta ur spel. Sa du verkligen att du är kär i din bästa vän?

2. Genetik spelar roll

Det har visat sig att en del av oss inte upplever samma problem, efter en blöt utekväll. Även om de druckit lika mycket samt förtjänar en rejäl baksmälla känner de inte av något och tar dagen med en klackspark.

Ungefär en femtedel av befolkningen har mer effektiva nyckelenzymer som bryter ner alkoholen snabbare. Orättvist? Ja, men sant.

3. Gå inte ut och spring

Om du någon gång vill ha en riktigt bra ursäkt till att du inte tog dig ut i motionsspåret eller gick till gymmet, så är det efter en rejäl baksmälla. Det kan nämligen vara farligt att träna hårt när kroppen är ur balans. Speciellt för äldre personer som har andra sjukdomar. Det är nämligen så att du kan drabbas av allvarliga rytmstörningar i hjärtmuskeln. Så håll dig hemma och lyssna istället på några avsnitt från vår podcast.

4. Det var bättre förr

Desto äldre du blir desto mer drabbad blir du av baksmällan. För yngre är en tredagars megafest ingenting, men om du passerat vuxenstrecket för länge sedan kan några öl räcka.

När vi blir äldre minskar antalet leverenzymer och samtliga av kroppens organ är helt enkelt långsammare. Så det är bara att bita ihop och inse att du kan om du vill, men är det värt det?

5. Bubbel-effekten slår till

Vissa menar att berusningen kommer snabbare och baksmällan blir värre om man dricker mousserande viner. Svaret ligger i att drycker med kolsyra lättare tas upp i tarmsystemet, vilket i sin tur påskyndar alkoholupptaget i blodet. Bubbel är med andra ord lika med trubbel. Men vad gör det när det smakar så gott.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

I dag den 22 januari firas vinets dag runt om i Sverige. Tanken är att uppmuntra svensk vinkultur och att vi ska fira vinet genom att våga prova nya underbara sorter. Dagen till ära hålls en stor vi..

Läs mer
5 saker du inte visste om vinglas

5 saker du inte visste om vinglas

Att det är skillnad på glas anpassade för rödvin, vitt vin och champagne har du säkert koll på. Här är fem intressanta fakta som du kanske inte visste om, men som du kan briljera med på nästa vinkvä..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer
Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin. Ostar h..

Läs mer
Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer
Därför behöver du inte lufta ditt vin

Därför behöver du inte lufta ditt vin

Att lufta sitt vin har väldigt liten effekt på smakupplevelsen. Det menar nu flera experter, som därmed går emot många års vetenskap. – De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, säger ..

Läs mer