Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinbranschen i vårt land allt mer. Mellan 2015 och 2019 ökade Systembolagets försäljning av svenskt vin med hela 225 procent. Här följer fem intressanta fakta om våra unika svenska viner.
1. Många vingårdar i Sverige
Sverige har varit ett officiellt vinland sedan 1999. Idag huserar vårt avlånga land över hundra vingårdar av varierande storlekar och ett trettiotal av dessa ägnar sig åt kommersiell vinodling. Majoriteten av odlingarna finns längs med kusterna i södra Sverige, men förekommer även så långt norrut som i Mälardalen.
2. Vinproduktion finns inte bara på vingården
I Sverige finns det så kallade urban wineries, dvs vinproducenter som framställer sina viner i stadsmiljö. Druvorna måste transporteras på ett noggrant och korrekt sätt från vingården till vineriet, annars startar jäsningen alldeles för tidigt.
3. Definitionen av svenskt vin
För att svenskt vin ska få kallas just svenskt måste det vara gjort på druvor som odlats på friland i Sverige. Vin som produceras på importerade druvor från olika EU-länder får klassificeringen ”EU”.
4. Sveriges ”egna” druva
Få soltimmar och ett kallare klimat ger en klar fördel för de gröna druvorna i Sverige. Den allra vanligaste druvsorten heter Solaris – en mångsidig grön druva med hög fruktsyra som kan användas till allt från torra till söta viner, men även mousserande och orangea. Att ha en så kallad ”egen druva” är en fördel när man ska marknadsföra ett nytt vinområde.
5. Vindistrikt på gång i Sverige
Vinlandet Sverige är idag inte uppdelat i olika distrikt och regioner, såsom i till exempel Frankrike eller Tyskland. Svenska viner har endast ursprung ”Sverige” och säljs idag som bordsvin, vilket är den lägsta nivån i klassificeringssystemet för viner. Den svenska vinbranschen arbetar för att införa en klassificering för svenskt kvalitetsvin och regionalt vin.
Tips på svenska viner