Inget tillsatt, inget borttaget. Här kommer fem fakta för dig som vill lära dig mer om naturvin.
1. Ingen certifiering för naturviner
Vad ett naturvin faktiskt är finns det ingen officiell definition av, och inte heller någon övergripande certifiering för. Det som kännetecknar ett naturvin är att man ska kunna känna av platsen vinet kommer ifrån. Målet är att påverka tillverkningsprocessen i minst möjliga mån och undvika användningen av kemikalier och växtgifter. Detta har lett till att många naturviner produceras i liten skala och med försiktig fatanvändning.
Att det inte finns en certifiering eller samstämmig definition av naturvin beror på att det ännu inte finns ett internationellt regelverk på plats. Dock jobbar flera länder med att ta fram detta. Frankrike går i ledning med en nu officiellt erkänd certifiering, “Vin Méthode Nature”, som introducerades under våren 2020.
2. Naturvinsrörelse har ursprung i Frankrike
Man spårar naturvinrörelsen tillbaka till 60-talets Frankrike, närmare bestämt Beaujolais. Där ville lokala vinmakare producera vin med “smaker från förr” som inte krävde att man tillsatte svaveldioxid. Detta, i kombination med att vinkonsumenter under det senaste decenniet har blivit allt mer intresserade av tillverkningsprocessen, har lett till att naturvin ökat i popularitet.
3. Orangevin räknas inte som naturvin
Orangevin, alltså vita viner som skalmacererat under en längre tid, blir mörkare till färgen och påminner på många sätt om naturvin. Orangevin tillverkas många gånger av samma producenter som tillverkar naturvin, vilket har bidragit till att många tror att det är samma sak.
4. Passar utmärkt till vegetarisk mat
Många svenskar har de senaste åren börjat äta mer vegetariskt och klimatmedvetet. Samma tankesätt har nu börjat växa fram kring dryck. Det gör att allt fler gärna väljer naturvin till middagen. Tursamt nog tenderar naturvin att passa lite extra bra till just vegetariska rätter.
5. Kortare lagringstid än andra viner
I och med att man inte vill tillsätta konstgjorda ämnen eller kemikalier i naturvin påverkar det också hur länge man kan lagra ett vin. Generellt sett bör man inte lagra ett naturvin i mer än fem år, men vissa röda viner med låga halter sulfiter brukar klara sig lite längre.