Sverige är ett frukt- och bärvinland av rang, det är bara det att vi glömt bort det på sistone. Dags att lyfta detta igen tycker vi på Vinguiden, och tipsar om 5 toppviner från 4 olika producenter att njuta av i höst.
Brännland Cider
Brännland Cider grundades 2010 i Västerbotten av Andreas Sundgren. Verksamheten startade med iscider och där ligger fokus än idag. Socker har ju en lägre fryspunkt än vatten, därför kan man göra söta viner av frusen frukt eller must genom att avlägsna vattnet och behålla den del av musten eller frukten som inte frusit. Brännland använder enbart äppelmust som får jäsa med vildjäst. Äpplena kommer från såväl Skåne som Norrland och odlingarna i norr räknas som några av världens nordligaste kommersiella äppelodlingar.
2022
Brännland Iscider Fatlagrad
En galet god och lagringsduglig dryck. Musten pressas i december och lagras efter jäsning i franska använda 225-liters ekfat samt nya och använda fat om 500 liter. Smaken är fyllig, söt och ordentligt syrarik med lite knäckiga toner från lagringen. Här hittar man inslag av både aprikos, pomerans, havtorn och – framförallt – röda äpplen. Gott att dricka till lagrade hårdostar och sötsyrliga desserter.
187 ml -
9% -
Sockerhalt 15.3 g per 100 ml
199 kr
New Nordic Beverage
I Norsjö i Västerbotten hittar vi New Nordic Beverage, tidigare kallat Idunn Norsjö Wine. Företaget grundades av Lars Normark och Li Holmberg som producerade sitt första blåbärsvin 2012. Här förenas svensk tradition med modern hantverksteknik. Vinerna och de andra dryckerna som tillverkas görs av vildväxande bär från skogarna i norra Sverige.
2018
Rålund Classic Torrt vin av Blåbär
Inspirationen kommer från så kallade solviner, eller fönsterviner. Alltså vin som man gjorde hemma genom att tappa bär och vatten till en flaska man sedan ställde i fönstret för att låta stå cirka en vecka i solen. I det här fallet är dock produktionen lite mer moderniserad. Smaken är ganska torr, mustig av blåbär med en kryddig vaniljton och örtigt avslut. Ett perfekt rödvinsalternativ till långkok och köttgrytor.
750 ml -
12.5% -
Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
198 kr
Här blandas lingon med en liten del äppelmust som jäser till ett halvtorrt, friskt och läskande lingonfruktigt vin i roséstil. Servera kallt till en kycklingsallad, eller som aperitif till salta tilltugg.
750 ml -
12% -
Sockerhalt 1.8 g per 100 ml
192 kr
Äppelgården Maglehem
Äppelgården Maglehem ligger på Österlen i Skåne. Här odlas gamla äppelsorter som Gravensteiner, Cox Pomona, Cox Orange, Ingrid Marie, Spartan, Jonathan och Ribston. Odlingarna är ekologiska och omfattar cirka fem hektar äppelträd, planterade 1949. På gården ligger också musteriet och här tillverkas även viner och äppelsprit.
Detta bubbliga vin har viss sötma och lite nötig fatkaraktär efter 18 månader i fat av fransk ek. Äppelsmaken är påtaglig, med frisk syra, lite kryddiga inslag och aptitretande angenäm beska i eftersmaken. Ett vin jag gärna dricker till plommonspäckad fläskkarré med calvadosspetsad gräddsås.
375 ml -
14% -
Sockerhalt 7.0 g per 100 ml
136 kr
Anrik Winery/Åre Bryggcompagni
Anders Abrahamsson och Daniel Flink åkte från Småland till Åre för att åka snowboard 2011. De blev kvar och snart väcktes ett intresse för hantverksöl och en dröm om ett bryggeri tog form. Hos dem gör Johanna Elmlund och Anrik Winery sina viner av olika bär och frukter. De säljs främst i Systembolagen runt Åre men kan också fås till andra butiker genom beställningssortimentet.
2023
Åre Bryggcompagni Anrik Bärvin
Relativt torrt vin med bärig smak av hallon, blåbär, svarta och röda vinbär som vinet är gjort av. Dessutom finns en syrlig citruston och en skönt örtig kryddighet som gör att jag helst dricker detta till maten. Till exempel till en gårdskyckling med bakad citron och örter.
700 ml -
12% -
Sockerhalt 1.8 g per 100 ml
159 kr