HEM

Aktuellt

5 vanligaste felen vi gör med lådvin

Lådviner är den verkliga storsäljaren i Sommarsverige. Men många svenskar gör nybörjarmisstag när de ska servera sitt lådvin. Här är 5 tips som gör att det kommer att smaka bättre – och bli trevligare.

Lådviner är mer populära i Sverige än i något annat land – och de mest sålda vinerna i Sverige säljs i låda. Men många svenskar serverar sitt lådvin slentrianmässigt – och får en sämre vinupplevelse. Vinguiden har sammanställt de 5 bästa tipsen för att få en trevligare upplevelse av vinet.

  1. Temperera lådan rätt

Många missar att ställa in lådan i kylskåpet eftersom den är stor och otymplig. Gör inte den missen. Ett rött vin ska serveras mallan 14-18 grader och blir för varmt i rumstemperatur. Fylliga och smakrika viner kan ligga på 18 grader, unga och fruktiga rödviner bör ligga ner mot 14-16 grader. Vitt vin bör serveras vid 9-13 grader. Du kan ta en digital febertermometer eller kanske en stektermometer och försiktigt lägga den mot vinpåsen, se upp så du inte sticker hål bara.

2. Servera aldrig vinet direkt ur lådan

Visst är det praktiskt med en kran på lådan som gör att du kan krana vinet direkt ner i glaset? Men gör inte det. För att konservera vinet tillsätts sulfiter i vinerna. Och lådviner oxiderar lättare med omgivningen och har därför vanligen en högra sulfithalt än flaskvin. Om du håller upp lådvinet i en flaska eller i en karaff någon timme

3.Duka aldrig fram boxen på bordet
Många lägger stor möda vid att lägga upp mat i fina skålar och på serveringsfat. På en fest skulle de flesta aldrig ställa fram en burk majonnäs eller ett smörpaket på bordet. Detsamma bör gälla lådvin. Det ser trevligare ut och smakar bättre om du ställer fram en fin karaff.

4. Tappa inte kontrollen på hur mycket du har druckit
Det är lätt att tappa kollen på hur mycket vin du druckit om du regelmässigt dricker direkt från lådan. Tappa därför hellre upp på en flaska med skruvkork och drick det du behöver. Vinet står sig lika bra på flaskan som i lådan.

5. Spara inte lådan för länge, och aldrig i rumstemperatur
Tappningsdatumet på lådan brukar stå på kartongen, en oöppnad box rödvin står sig cirka 10 månader, enligt Systembolaget. För rosé- och vitt vin är det ca 8 månaders hållbarhet. Kolla gärna datumstämpeln innan du bör hem vinet. En öppnad box med rött vin håller i bästa fall i sex veckor i kylen, i rumstemperatur kan det handla om två veckor. För vitt vin och rosé är tiden ännu kortare.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Lådvin – bästa valet för klimatet

Lådvin – bästa valet för klimatet

Välj bort glasflaskor utan returpant om du vill vara klimatsmart – allra bäst för miljön är det med lådvin. Nu kommer vin i fler och fler klimatsmarta förpackningar – men de flesta vinköpare h..

Läs mer
Små boxviner allt mer populära

Små boxviner allt mer populära

Vill du köpa praktiskt och klimatsmart lådvin – men tycker att tre liter är lite mycket? De nya mindre vinboxarna blir allt mer populära. – Vi ser en ökad efterfrågan på mindre boxar på cirka ..

Läs mer
3 vintips i tider av ”stugsittande”

3 vintips i tider av ”stugsittande”

Systembolaget håller öppet – så det finns egentligen ingen idé att bunkra mer vin än nödvändigt. Men det kanske kommer finnas en risk att vi inte vill eller orkar springa till bolaget på fredagarna ..

Läs mer
Därför vill allt fler ha sitt vin i box

Därför vill allt fler ha sitt vin i box

Efterfrågan på vin i Bag-in-Box har ökat under pandemin, visar en ny undersökning. – Bag-in-Box erbjuder en mer hållbar, kostnadseffektiv och konsumentvänlig förpackningslösning. Det förklarar den e..

Läs mer
Bästa boxen

Bästa boxen

Det är inte alla förunnat att bli utnämnd till världens bästa box. En av dessa är vinet Tommolo från Chiusa Grande, ekologiskt vin från en av de största vinregionerna i Italien. Montepulciano d’Abru..

Läs mer
Här är GW:s nya vin: ”Okomplicerat och vänligt..

Här är GW:s nya vin: ”Okomplicerat och vänligt..

Leif GW Persson trappar upp sin satsning på vin. Nu kan du köpa GW:S LÅDA, som är ett portugisiskt vin gjort på traditionella druvor. – Jag har själv valt det för att jag gillar det och jag sätter g..

Läs mer