Merlot, Mexiko och låg alkoholhalt – är det vintrenderna för 2025? Anders Melldén tittar djupt i flaskan och spår 5 trender.
1. Merlot
Sedan 2004 har druvsorten varit ute i kylan – allt tack vare filmen Sideways där pinot noir hyllades som känslig och mångfacetterad medan ”fucking merlot” ansågs simpel. Galet kan tyckas, att en amerikansk film kan ha sådant genomslag. Nu har 20 år gått och merlot bör kunna ta sig in i stugvärmen igen. I högexklusiva viner som Pétrus (Bordeaux), Masseto och Redigaffi (Toscana) har den alltid imponerat, men faktum är att den är bjussig och god även i billigare versioner.
Testa:
2. Udda ursprung
Vi fortsätter att utforska udda ursprung och de druvsorter som följer dem. Eller vad sägs om vin av maratheftiko från Cypern? Mexikanskt vin har haft en sejour på Systembolaget förr men är nu på gång igen. Det var ju i de trakterna den europiska vinrankan först fick fäste under 1500-talet. Ukrainskt vin såg vi i liten skala 2024, kanske kan det i år få större spridning om bara vinmakarna får ro att göra vin?
Testa:
3. Svenskt vin – direkt från gården
Förra året slog svenskt vin igenom tack vare The Swedish Wine Tasting. Nu har vi kommit ett steg närmare gårdsförsäljning som kan bli aktuellt redan i sommar. Detta kan ge fler besökare på svenska vingårdar, där några redan nu har restaurang och övernattningsmöjligheter. Mer klirr i kassan alltså, och därmed utrymme för ytterligare kvalitetssatsningar.
Testa:
4. Lågalkoholviner?
På Systembolaget lanseras då och då lågalkoholviner som får svalt mottagande. Viner som tillverkats med det ändamålet håller helt enkelt tyvärr oftast inte smakmässigt. Internationellt talas det emellertid en hel del om denna kategori, och i vårt grannland Finland trendar den tack vare den nya lagen som tillåter försäljning av alkoholdrycker upp till 8 procent i livsmedelsbutiker. Så vi får se om detta kan bli en trend även här.
5. Alkoholfritt
Lyxbolaget LVMH köpte sent i höstas in sig i franska French Bloom som tillverkar alkoholfritt mousserande vin för uppåt 1 200 kronor flaskan och som nu bearbetar svenska marknaden. Att det finns pengar att tjäna på alkoholfritt har flera andra redan insett och i Sverige har vi flera duktiga tillverkare och varumärken. Internationellt syns en trend där många unga väljer bort alkohol, bland annat för att man idag riskerar att göra bort sig för livet om fyllan hamnar på sociala medier. Dessutom finns en hälsotrend där alkohol väljs bort till förmån för alkoholfritt (som visserligen oftast innehåller betydligt mer socker än alkoholhaltigt).
5 tips på goda alkoholfria viner hittar du HÄR.