Här kan vi prata om en lång och stolt tradition. I 600 år – eller 24 generationer – har familjen Mazzei producerat vin. Nu hyllas grundaren Ser Lapo Mazzei med en egen flaska, som du kan beställa på Systembolaget.
Det pratas ofta om långa och stolta traditioner av vinproduktion: Gamla gårdar och herresäten som enträget håller fast vid sina druvsorter och sin mångåriga skicklighet i att få fram kvalitetsdryck. Men när det gäller vinhuset Mazzei i Italien så bleknar det mesta i jämförelse. Det är faktiskt det näst äldsta vinhuset i Italien och ett av de äldsta i världen.
Anfadern Ser Lapo Mazzei startade redan i slutet på 1300-talet och var mannen som först nämnde Chiantivin i skrift, 1398. Och sedan 1435, då dotterdottern Madonna Smeralda Mazzei gifte sig med Piero di Agnolo da Fonterutoli, har egendomen varit i familjen ägo. 24 generationer senare är Mazzei ett av Italiens mest moderna vinerier och drivs av bröderna Filippo och Francesco Mazzei tillsammans med sina barn, som verkar säkra upp många framtida vinproduktioner.
En lång och stolt tradition är en sak, men Mazzei-familjen har även tittat framåt. Idag äger man den modernaste vinkällaren i sin egen lilla by Fonterutoli, i närheten av Castellina i Chiantidistriktets hjärta. Här utgörs 80 procent av Sangiovese-druvan, men här finns även Merlot, Cabernet Sauvignon och Malvasia. Inte mindre än 36 olika kloner av Sangiovese är planterade och det bidrar till stor komplexitet.
Totalt äger familjen tre vinegendomar – på 1990-talet köpte familjen egendomen Belguardo i Maremma i Toscana, där 34 hektar är planterade med vinstockar. Huvuddruvorna är Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Sangiovese. Den tredje egendomen, Zisola på Sicilien, utanför staden Noto, är på 21 hektar.
Anfadern Ser Lapo Mazzei har nu fått en hyllningsflaska – buteljerat på sympatisk halvflaska – och består av sangiovese mixat med en tiondel merlot. Det är bara att skåla för honom – och alla hans envetna arvingar.
Smak: Balanserad smak av körsbär, fat, tobak, läder och lakrits. En angenäm strävhet och matvälig syra.