Han är den mentala coachen som spelat pingis på elitnivå, skrivit flera böcker och som i många år varit den mest bokade talaren i näringslivet – med inte mindre än sex olika talarutmärkelser i bagaget. I januari 2016 släppte han sin senaste bok, “Konsten att njuta av livet”. Om den konsten – så här i juletid – franska vingårdar, prioriteringar och att skapa scener är ett axplock av vårt snack. Över ett glas Krug på Arlanda.
Konsten att njuta av livet – och ändå få saker gjorda. Det låter som en dröm. Vi är många som halvt stressar ihjäl oss den här tiden på året. Det ska bakas, städas, pyntas, handlas julklappar – och så ska man hinna få lite julefrid också. En nästintill omöjlig ekvation för många, så Olof Röhlander: hur bär vi oss åt?
– Det blir någon slags masspsykos kring jul, som dessutom återkommer år efter år. Ett potentiellt stressmoment, men jag skulle vilja att man vände på steken och istället för att följa alla “måsten” ställer sig frågan – vad vill jag få ut av julen? Vad är det som gör julen njutbar?
– Jag är helt övertygad om att de flesta av oss skulle svara stämning, känsla och att få umgås med sina nära och kära. Möjligtvis julmaten, men väldigt mycket annat kan man skala bort. Det finns ingen anledning att ta på sig en tvångströja “bara för att”. Den får man helt enkelt lära sig att hänga av sig.
Bli vän med punkteringen
Olof anser att många måsten går att delegera bort. Om man har möjlighet till det. Annars går det att prioritera om och göra det man själv faktiskt vill göra. Resten kan man skippa.
– Nyckelordet är prioritering skulle jag vilja säga. Eller effektivisering. Och så satsar man på rätt och viktiga saker. Som den mänskliga kontakten, som oftast rankas högst på viktigast-listan. För helt ärligt – hur många minns den där fina granen för fyra år sedan, eller doppet i grytan? Frågar man sina barn vad de fick i julklapp förra året är det inte många som faktiskt kommer ihåg.
När vi ber Olof om några njutningstips till jul pratar han om att låta punkteringen bli ens vän. Och vad menar han då med det?
– Bra historier grundar sig i en punktering. Det vill säga när det har hänt oväntade saker som motsvarar en punktering, när luften går ur. Många dokumentärfilmare använder sig av punkteringar liksom Filip och Fredrik med flera. När du sitter där på kvällen och äger i vinbaren, då är det väldigt sällan storyn om den lyckade resan eller det femstjärniga hotellet som höjer partystämningen. Det är punkteringarna, när något gick galet, som i efterhand blir bra historier.
I baren på Pontus in the Air
För Olof handlar det inte bara om att kunna berätta roliga historier, utan ett förhållningssätt till livet. Hur snabbt man väljer att låta en punktering bli ens vän. Det är inte hela världen om julgröten bränns vid eller om granen tappar barren innan julafton. Det blir bra ändå. Olof citerar gärna professorn/läkaren/föreläsaren Stefan Einhorn, vars pappa Jerzy myntade uttrycket: “Ha gärna höga förväntningar men lämna alltid utrymme för att kunna bli positivt överraskad”.
– Vi styrs mycket av våra förväntningar. Samma sak med vin. När man beställer in ett glas god champagne, som Krug i det här fallet, är förväntningarna högt ställda. Som tur är blir man sällan besviken, säger Olof och munhuggs med sommelieren Mario E Moroni, god vän, vinkamrat och en av delägarna bakom Pontus in the Air.
Det är ingen tillfällighet att platsen för vårt möte är just Pontus in the Air ute på Arlanda. Säger man till Olof Röhlander att vi kan ses och samtala i en trevlig vinbar blir det inte en slumpvis utvald bar i Stockholm city. Det blir Arlanda Express, säkerhetskontroller och ett par avskilda barstolar vid terminal 5. Han och Mario E Moroni har känt varandra i många år och de har rest till flera vingårdar och vindistrikt tillsammans – och provat en hel del viner.
– Vi har bland annat varit hem till Thomas Henriot och druckit hans husvin, säger Mario och berättar att Champagne Henriot är ett familjeägt champagnehus som grundades redan 1808. Vi förstår att det inte är vem som helst som får dricka ädla drycker i den spektakulära, k-märkta trädgården som omgärdar Henriot-huset.
“Jag älskar sommelierer”
Pontus in the Air ståtar med en anmärkningsvärt lång och imponerande vinlista, framför allt gällande utbudet av champagne. Hela 185 champagner kan man välja bland och cirka tusen olika viner. Restaurangen är dessutom Krug Ambassador, som innebär att Krug-champagne serveras på glas. Vilket Olof Röhlander njuter lite extra av, denna tisdagseftermiddag.
– Det är något visst med den här champagnen. Tricket är att knyta ihop drycken på slutet, vilket man verkligen har lyckats med i dessa flaskor.
– Man kan jämföra Krug med en symfoni, där allting stämmer till sista tonen. Det finns inga cymbaler som någon slår på en gång för mycket – allt är i harmoni, inflikar Mario E Moroni.
Olof och Mario hamnar i en diskussion om roséchampagne, och man förstår deras gemensamma faiblesse för god mat och dryck – och livsnjutning.
– Jag älskar att prata med sommelierer när jag går på restaurang eller sitter i en bar, säger Olof. Eftersom jag är långt ifrån en vinexpert pratar ju alla dessa lite över mitt huvud, men jag är fine med det. Jag gillar att höra storyn bakom vinerna, det ökar mitt intresse för drycken i fråga.
– Jag är en restaurangromantiker och eftersom jag gärna pratar med sommelieren på stället – och får fin hjälp därifrån – blir han eller hon som en vän vid bordet. Det som är passion för dem blir detsamma även för mig.
Olof pratar om att skapa scener. Och att Mario, eller någon annan duktig sommelier, hjälper honom med detta. Han tar Paris som ett exempel, dit han åkt för att jaga de dödas skuggor.
– Jag letade efter Hemingway. Inte personligen då såklart, men jag tycker om att besöka platser där man känner historiens vingslag och där jag vet att stora personligheter varit långt före min tid. La Closerie des Lilas är en restaurang/brasserie på Boulevard du Montparnasse där konstnärer, författare och filosofer brukade samlas under mellankrigstiden. Däribland Ernest Hemingway.
– Hemingway älskade Lilas och har skrivit om ett tillfälle när han beställde ostron och vin där. Den scenen ville jag återskapa, så utan att någonsin ha ätit ett ostron beställde jag in just det och ett glas chablis. Och där var min scen!
Konsten att njuta av livet
Ostronet och vinet, eller champagnen, har blivit en njutningsritual för Olof och han läser alltid samma citat vid dessa tillfällen, ur Hemingway´s bok “En fest för livet”: “Medan jag åt ostronen med deras starka smak av hav och lätta anstrykningar av metall, som det kalla vinet sköljde bort så att bara havssmaken och den saftiga konsistensen fanns kvar, och medan jag drack den kalla saften ur skalen och sköljde ner den med vinets friska arom, försvann känslan av tomhet och jag började känna mig lycklig och göra upp planer.”.
– Nu kan det här kanske låta fånigt, men det handlar i stort om att höja närvaron i nuet. Att vara där man är. Vi slarvar idag så otroligt mycket med vår tid och jag tror att alla skulle må bra av lite mer njutning. En livsnjutare vet vad han eller hon vill och har en idé om vad de tycker om. Det finns en slags önskelista – de här fyra ingredienserna krävs för en bra scen. Resten skalar man bort.
Olof knyter ihop säcken genom att återkomma till “julens måsten”. Att man kan välja bort mycket som egentligen inte är viktigt i slutändan. Han lämnar en kort checklista med tre, i hans ögon, viktiga kom-ihåg för en lugnare, mer njutsam tillvaro. Oavsett om det handlar om jul- och nyårshelger eller vardag.
1) Låt punkteringen bli din vän. Det är inte hela världen om något går galet, glöms bort eller inte hinns med. Bra historier och minnen skapas inte av perfektionism.
2) Sätt förväntningarna rätt. “Ha gärna höga förväntningar men lämna alltid utrymme för att kunna bli positivt överraskad.”
3) Lugna ner tankarna. Det är oftast inte alla måsten som jagar upp oss – det är tankarna på allt som måste göras som är den stora stressfaktorn.
Om Olof Röhlander själv får – helt fritt – välja viner han gillar faller valen gärna på:
* Henriot Brut Rosé, Krug eller Dom Perignon.
* Bolgheri, vad som helst.
* Chablis, allra helst Francois Raveneau.
TÄVLING
Vill du vinna ett signerat exemplar av Olof Röhlanders bok ”Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda”? Då behöver du bara svara på två frågor enligt nedan samt lämna en kort motivering. Senast den 20 december vill vi ha ditt mailsvar, marie.arpnas@vinguiden.com. Juryns beslut kan ej överklagas.
1) Vilken sport ägnade sig Olof Röhlander åt innan han blev mental tränare?
2) Vilken författare satt gärna på La Closerie des Lilas i Paris och njöt av livet?
3) Vad häller du själv helst upp i glaset om du ska njuta av en god dryck?