Skeppets Whisky har blivit en mytomspunnen dryck och eftertraktad bland samlare. Just nu säljs tre av de sista (?) flaskorna på Bukowskis dryckesauktion – och priset kommer att bli rekordhögt.
Det är budkrig just nu på Bukowskis dryckesauktion. Tre flaskor av Skeppets Whisky säljs och de är troligen de sista oöppnade flaskorna som är kvar från Sveriges första inhemska whiskyproduktion i stor skala. Med fem dagar kvar på auktionen är priset på en 50-årig flaska uppe på 75 000 kronor (1000 kr per centiliter).
Det sammanlagda antalet flaskor Skeppets Whisky som passerade Systembolagets hyllor fram till slutförsäljningen 1971 kan räknas upp mot miljonen.
1961 lanserades drycken där namnet och etiketten inspirerades av regalskeppet Wasa vars bärgning hela nationen följde några dramatiska aprildagar. Skeppets blev till en början en stor försäljningsmässig succé. Trots att Vin & Sprit ville tona ned förväntningarna sålde det första partiet på 130 000 liter slut på en vecka. Men kritiken var hård. Skeppets var ingen bra whisky, åtminstone inte i början. Röksmaken förskräckte publiken och den lite sura unkna bismaken fick konsumenter och recensenter att slå bakut. I tidningen Expressen kunde man läsa: ”Inget har mindre att göra med whisky än denna förfärliga dekokt. Vad säger Hälsovårdsnämnden? Och giftstadgan?”.
Skeppets marknadsfördes som en helsvensk maltwhisky med kraftig röksmak, lagrad på sherryfat i över tre år. Kornet hämtades från bönder i Mälardalen och Östergötland, vattnet kom från Malmsjön utanför Södertälje och torven köptes in från de torvmossarna på småländska höglandet. Recepten på Skeppets hade aldrig godkänts enligt dagens EU-deklarationer för whisky. I den första blenden användes både ek-extrakt och potatissprit, och man kryddade till och med upp spriten med sherry.