Att lufta sitt vin har väldigt liten effekt på smakupplevelsen. Det menar nu flera experter, som därmed går emot många års vetenskap.
– De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, säger den brittiske vinprovaren Martin Isark.
Vi har ofta fått höra att vin ska lufta en stund innan det kan avnjutas. När det tillförs luft till ett vin påbörjas en oxidering som gör att oönskade dofter, som exempelvis svavel, dunstar bort. Men
framför allt öppnas vinet upp så aromer kan frigöras. Vissa viner brukar man beskriva som ”knutna”, vilket betyder att de ännu inte utvecklat sin doft och arom till sin fulla potential. Det sägs att luftning kan bidra till att öppna upp vinet och få fram dess fruktighet och fräschör. Kort sagt: ett vin utvecklas och får en mjukare och fylligare arom av att luftas.
Men nu går några tunga experter på vin emot den långlivade uppfattningen om luftning.
– De allra flesta viner som köps är relativt unga och luftning har ingen större effekt för unga viner, varken röda eller vita, säger den professionelle vinprovaren Martin Isark till tidningen Daily Mail. Att lufta vin bygger på en tradition som visar sig vara fel idag. Och de flesta öppnar bara korken och tror att det har någon betydelse, men väldigt lite luft kommer då ner i flaskan och påverkar knappt vinet.
De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, menar Martin Isark och får stöd av författaren och vinprovaren Giles MacDonogh:
– Modern vinproduktion har gjort att det knappt finns några restprodukter eller lukter som behöver lämna flaskan.
Hur är det då med riktigt gamla årgångsviner?
– Jo, äldre röda viner kan behöva luftas i vinkaraff. Men om vinerna å andra sidan är väldigt mogna bör de inte luftas alls innan servering. Risken finns att de oxiderar alldeles för snabbt och att aromerna går förlorade inom bara några timmar. I så fall är det bättre att helt enkelt lufta i glaset, säger Giles MacDonogh.