Rieslings dagar i skymundan är över. Nu är den tyska druvan trendig igen – och vinerna älskas av vinkännare och experter. Lagom till Riesling Week förklarar vi storheten med Tysklands ädlaste druva.
Riesling har en lång historia med både glansdagar och svåra perioder. För drygt 100 år sedan var tysk Riesling hett eftertraktat och såldes till lika höga priser som de bästa Bordeaux-vinerna. Riesling härstammar från Rhendalen, ända tillbaka till 1400-talet, och eftersom druvan ansågs vara av högsta kvalitet spreds den via Rhendalen och vidare i Tyskland.
Men tyska vinproducenter tog dock konceptet ett steg för långt i sin iver att få ut riesling på världsmarknaden. De började helt enkelt att fuska med kvaliteten: för stora skördeuttag gav för tunna viner med för lite smak och istället tillsattes socker till druvmusten. Många svenskar minns fortfarande det blaskiga, halvtorra Liebfraumilch
– ett billigt vin i ganska löjliga och färgglada flaskor. Trots att det var andra billigare druvsorter som användes till Liebfraumilch, var skadan var ändå ett faktum: tyskarna misshandlade sin älsklingsdruva.
Nu är det ordning igen. Idag anser många att Riesling är den förnämsta av alla druvor – och som älskas av vinjournalister och andra vinkännare. Faktum är att Riesling är den enda s k nobla druvsorten som inte har fransk tradition (som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir och Merlot) och den har en unik förmåga att ge viner av högsta kvalitet oavsett om de är torra eller söta. Tyskarna menar att ingen annan druva kan visa upp en sådan spännvidd – allt från krispiga, torra och friska viner till riktigt söta och ibland även ädelrötade viner. Och däremellan finns delikata halvtorra, halvsöta och även mousserande viner. En halvtorr Riesling klarar t ex med lätthet av asiatiska och kryddstarka rätter, som annars är svårt att kombinera med vin.
Det är förstås i Tyskland som Riesling har sitt starkaste fäste, men den odlas även i många andra delar av världen som har ett svalt klimat, t ex franska Alsace, Österrike och Australien (i svala distrikt som t ex Clare Valley). Dags att ge riesling chansen igen?
ursprungliga trakterna, som sträcker sig från gränsen till södra Rheinhessen, nära Worms, ner till den franska gränsen vid Wissembourg. Pfalz har cirka 23 000 hektar vingårdar, vilket gör det till den nästa största regionen i Tyskland efter Rheinhessen. Druvorna till detta vin kommer från flera av egendomens egna klassificerade vingårdar. Druvmusten macererar med skal i fyra timmar följt av jäsning med enbart naturligt förekommande jäststammar. Jäsningen sker långsamt vid låg temperatur. Därefter vilar vinet på sin jäsfällning i några veckor före klarning och buteljering.
A Christmann beskrivs som fruktig – med inslag av gröna äpplen, mineral, honung och citron.
Vinet då? Jo, det har en nyanserad, aromatisk doft och smak av gröna äpplen, mineral, citron, ananas och örter.
Vinet har en torr nyanserad och mycket frisk smak med inslag av persika, äpplen, mineral, citrus och örter.