Nu har samlare eller extra motiverade vinsmakare chansen. Systembolagets dryckesauktion är igång och det finns riktigt spännande flaskor att välja på. Eller vad sägs om en 51-årig Dom Perignon?
Systembolaget har arrangerat dryckesauktioner sedan 2004 och numera görs det i samarbete med Bukowskis auktionshus. Samlare och entusiaster kan köpa och sälja sällsynta dyrgripar med ett enkelt knapptryck på datorn. För många är det en unik chans att hitta ett vin eller en spritdryck från en äldre, specifik årgång. För visst skulle du vara sugen på några riktigt fina årgångschampagner om du hade några tusenlappar över?
På auktionen säljs bland annat en Dom Pérignon från 1969, just nu är priset 2.500 kr. Det är visserligen sex dagar kvar innan auktionen är slut, men vore ett fynd att få flaskan till ett sånt pris eftersom den årgången ofta sålts för mer än 7000 kr. Champagnen kommer från ett år då det var uselt väder i Frankrike. ”Skörden kom sent 1969 efter opålitliga temperaturer hela året. Men tack och lov kom solen och värmen i september så att druvorna kunde börja plockas den 1 oktober”, skriver Dom Perignon.
Champagnen beskrivs som ”komplex och med nyanser av bitter choklad, stenfrukter och citrus. Det finns även undertoner av karamell.” Och det dröjde många år innan champagnen nådde rätt struktur och smak. Nu – 51 år senare – får man förmoda att den har lagrat färdigt.
Två andra intressanta champagner är Gonet Blanc des Blancs, från 1966 och 1985, som förvarats exemplariskt i 12 grader, i en privat källare. Champagne Gonets vindruvor kommer från vingårdar i Grand Cru-områden och har en lång och imponerande historia. År 1802 beslutade Charles Gonet att grunda sitt eget varumärke, och det blev starten för “Champagne Gonet.” I mitten på 1970-talet beslutade en av ättlingarna, Michel Gonet, att modernisera familjeföretaget och expanderade kraftigt de underjordiska tunnlar där champagnen lagras. Det gjorde märket internationellt erkänt och är åtråvärt bland samlare.
En Blanc des Blancs-champagne kan vara en blandning av någon av de fyra vita druvsorterna som erkänns i AOC eller tillverkas av endast en av dem. Det kan också vara en blandning av olika år, eller från ett år.
Vinets värde behålls bäst om det förvaras i sin originalkartong, som helst ska vara obruten. De riktiga samlarvinerna förlorar 10-20 procent i värde om lådan är annan än originalet. För hög luftfuktighet kan skada etiketten genom att den möglar. Det är dock inget som påverkar kvaliteten på vin, tvärtom kan det vara ett tecken på att vinet förvarats väl. Däremot är en solblekt etikett inte positivt, då vinet troligen utsatts för direkt solljus.