Så här är du inte van att se lingon: i en vinflaska. Sveriges nordligaste vineri har skapat en spännande sommardryck.
– Bergskär Torrt vin av lingon har en själ och karaktär som är något utöver det vanliga. Det är rosaskimrande vacker som en solnedgång vid havet, säger Li Holmberg, vd för Idunn Norsjö Wine.
När landets elitkockar ska beskriva svensk smak säger de ofta: lingon. Och vad vore väl blodpudding, korvkaka, stekt strömming och kroppkaka utan detta skogens röda guld? Jämförelsen med guld har sin förklaring. Runt sekelskiftet 1900 plockades årligen och exporterades tonvis av lingon, främst till Tyskland där bären blev till omtyckt saft och sylt. Lingonen omsatte stora summor pengar och det var lönsamt att vara lingonplockare.
Nu håller lingonen på att bli guld för oss vindrickare. I norrländska byn Norsjö – strax utanför Skellefteå – har några entusiaster skapat vin av lingon. Namnet på den nya produkten är Bergskär Torrt vin av lingon, men vi kan även kalla det för en svensk rosé:
– Ja, det är rosaskimrande vacker som en solnedgång vid havet, säger Li Holmberg, vd för Idunn Norsjö Wine. Namnet är en hyllning till just sommaren och den norrländska midnattssolen med många soltimmar. Av de äkta vilda lingonen får vinet livlig smak, fin intensitet och friskhet, samt lång behaglig eftersmak.
Nu kan du själv testa hur guldet smakar i vinform, genom att göra en beställning. Se länken under den här artikeln.
Om vinet även har en hälsoskapande effekt ska vi låta vara osagt, men faktum är att osötade lingon och dess ris länge har använts i folkmedicinen som medel mot urinvägsinfektion. Förr såldes bären på apotek som bl a febernedsättande medel. Bladen som man kan göra te på sades vara bra mot bleksot. Och bären sägs även stimulera aptiten.
Bergskär Torrt vin av lingon produceras småskaligt och omsorgsfullt i landets nordligaste vineri i Norsjö. Vinifiering sker med ekologiska råvaror, 85% Lingon och 15% äpple. Vinet görs i samarbete med kanadensiska vinmakare som har stor erfarenhet av druvor och bär från nordliga breddgrader.
– Trenden är att allt fler gör medvetna val och väljer kvalitet framför kvantitet samt efterfrågar hantverksmässigt framställda och autentiska produkter, säger Li Holmberg.