Vinindustrin går mot kvalitetsviner. Det märks inte minst av det faktum att den forna Bordeauxdruvan Cabernet Sauvignon nu tagit sig högst upp på pallen över de mest odlade druvorna världen över. Men är det bara av godo?
Visst händer det en hel del i den konservativa vinindustrin. Nya regler, nya viner, nya och gamla, närmast utdöende druvor tas till heders. I stort kan man säga att vinnäringen går mot högre kvalitet. Något som märks inte minst på att den mest odlade druvsorten idag är Cabernet Sauvignon, Bordeaux stolthet.
Detta är något nytt. Tidigare har världens mest odlade druvor varit av mer medioker karaktär, druvsorter som ofta använts till bulkviner. Men under de senaste 30 åren har utvecklingen verkligen gått mot ett helt annat håll. Dels har det med mer nogräknade producenter att göra, dels har Nya världen expanderat närmast obegripligt snabbt och de självklara valen då när det kommer till odling är att grabba tag i de druvor som har visats ge bästa resultat.
Mest odlade är minst känd
Bara till för några år sedan var en spansk grön druva den mest odlade: Airén. Fullkomligt okänd för de flesta, även för de som konsumerar vitt vin från landet. Men den odlades på enorma areal, faktiskt på över 300 000 hektar, vilket motsvarar den sammanlagda vingårdsarealen i hela Chile och Australien – tillsammans. Och märk väl, i Spanien odlades den och odlas i en enda region, Kastilien La Mancha.
Men det var då det. Plantorna med Airén rycks upp med rasande fart och en nyplantering ger en indikation om vad som är på gång, i Kastilien La Mancha, Spanien, världen. För här planteras istället internationella druvsorter. Liksom på många övriga håll runt om i världen.
Detta är ju faran, att vinvärlden i stort går mot en likriktning när det kommer till odlade druvor är på lång sikt inte bra. Vi gillar ju mångfald och det är nu en bra bit utanför topp-listan vi hittar rariteterna, de udda, lokala och ibland mycket säregna druvorna. Men också de riktigt trista. Långt från mainstream, så att säga.
Glöm ABC-trenden
Den gamla trenden ABC (Anything But Cabernet Sauvignon/Chardonnay) har fallit som ett korthus och runt om i vartenda vinproducerande land hittar vi dessa fornfranska druvsorter. Likriktningen innebär också att det blir allt svårare för Frankrike att hävda sig eftersom en av landets absolut säkraste konkurrensfördelar inom vinnäringen var just de (tidigare) unika druvorna. Ser vi Tysklands Riesling, Spaniens Tempranillo och Kroatiens Tribidrag är det precis samma sak. Kanske föredrar vi ett vin på Tempranillo från Australien istället för Rioja längre fram.
Men tillbaka till Airén, den är fortfarande stor, som nummer tre, och odlas fortfarande bara i Spanien. Men vad som händer nu, parallella utvecklingar ser vi runt om i världen med andra, lokala druvsorter, är att de börjar produceras riktigt bra vin på nämnda druva, viner med tydligt ursprung, med högre kvalitet än någonsin tidigare, viner som plötsligt väcker intresse och därmed exponeras på flaskans etikett. Och inte som tidigare, doldes till och med i vinproducenternas produktblad.
Det är en utveckling som av förklarliga skäl hälsas välkommen av alla vinälskare.
Mångfald var ordet.
De mest odlade druvsorterna
1 Cabernet Sauvignon – odlas i Bordeaux men ger också fantastiska resultat i bland annat Napa Valley, Kalifornien och Coonawarra i Australien.
2 Merlot – druvsort som tappade i renommé då filmen Sideways gick på repertoaren. Idag odlas den utöver i Bordeaux också i Kalifornien, Argentina och Chile.
3 Airén – märklig bulkvinsfavorit som odlas endast i spanska inlandet. Men idag ser vi allt bättre viner på den. Tack och lov.
4 Tempranillo – druvsort bakom Rioja och Ribera del Dueros viner. Odlas idag också i Argentina, Chile men ger en lite annan typ av vin där.
5 Chardonnay – Bourgogne och Champagne är denna druvas hemmaplan men den ger fantastiska resultat även i Kalifornien, Nya Zeeland och Chile.
6 Syrah – en druvsort som kallas Shiraz i stora delar av världen och därmed signalerar en fruktigare typ av vin. Syrah återfinns framför allt i Rhône i Frankrike.
7 Garnacha Tinta – kallas även Grenache. Odlas i Spanien, ger makalöst resultat i Priorat, odlas i södra Rhône, Australien och i Kalifornien.
8 Sauvignon Blanc – den forna Loiredruvan har idag satt Nya Zeeland på kartan. Odlas runt om i världen med spännande viner från bland annat Chile som följd.
9 Trebbiano Toscano – Italiens kanske viktigaste druva, men av låg kvalitet anser många, inte minst på hemmaplan. I Frankrike går den under namnet Ugni Blanc.
10 Pinot Noir – vilken resa denna druva gjort. Idag odlas den förutom i Bourgogne och Champagne också i Nya Zeeland samt Oregon i USA.