HEM

Aktuellt

Fira mörka ölen på stoutdagen

Liksom dagarna blir ölen mörkare med årstiden. Och idag, den 5 november, är det passande nog den internationella stoutdagen. Vi höjer därför ett glas riktigt mörk stout!

Nu firas det inte stoutdagen överdrivet mycket i världen, eftersom det är en av många bemärkelsedagar skapat i det stora öllandet USA. Dagen en egen hemsida och tittar man på den så ser åtminstone att det förstås är flera namnkunniga bryggerier som är sponsorer. För det ligger ju i bryggeriernas intresse att hålla igång vårt öldrickande. Antal events som anordnas dagen till ära är dock fortfarande ganska få och de flesta sker i USA.

Öltypen kommer ursprungligen från Irland och bryggeriet Guinness som från början kallade sitt öl stout-porter. Ordet stout är troligen en kortare form av begreppet stout ale eller stout beer, med betydelsen ‘kraftigt öl’. Denna överjästa öltyp kännetecknas av sin mörka, nästan svarta färg, smakrikedom, starka beska och torrhet. Tricket är omältat rostat korn som gör ölet mindre sött än dess närbesläktade öltyp, porter. Andra kända stout-märken ar Beamish och Murphy.

Numera brukar man benämna den irländska varianten Irish stout eller dry stout för att skilja den från den brittiska varianten – imperial stout – som alltså ofta är sötare. Samuel Smith’s Imperial Stout tillverkades faktiskt för export bl a till tsaren i Ryssland och blev förebild för den svenska, danska och finska portern.

Under 1990-talet fick stouten ett rejält uppsving utanför Irland och de brittiska öarna när tillverkarna utvecklade kvävgaspatroner, som har gjort det möjligt att sälja stout på aluminiumburk och flaska med det rätta skummet. För en bra Guinness ska förstås ha en tjock hatt av skum!

Och glöm myten som sprids bland folk – att en Guinness är ”som att dricka en limpa bröd”. Det är väldigt långt från sanningen, och det vet alla vi som någon gång druckit en Guinness. Det är faktiskt färre kalorier i en Guinness än i samma mängd klassisk lager. I 100 g Guinness är det 37 kalorier, och i samma mängd Heineken eller Grolsch är det 44 kalorier.

Vi på Vinguiden vill lyfta fram några stouts:

Guinness Draught
Guinness Draught
Klassikern, originalet! Kallas även ”Black Stuff” och ”Pint of Plain”. Skapad av Arthur Guinness 1759, knappt 80 år efter att ordet stout myntades. Första gången Guinness började använda uttrycket stout var på 1840-talet, med Single Stout och Double Stout.
440 ml - 4.2% -
27.90 kr

Oppigårds Thurbo Stout
Oppigårds Thurbo Stout
En stour skapad i Hedemora – med aningen rostad smak och inslag av kavring, kaffe, mörk choklad, torkade fikon, apelsin, sirap och lakrits.
330 ml - 8.7% -
33.50 kr

Raspberry Milk Stout Left Hand Brewing Company
Raspberry Milk Stout Left Hand Brewing Company
En amerikansk stout som inte bör smakas av de konservativa. Här finns nämligen en tydlig smak av hallon, dessutom kavring, choklad, kaffe och katrinplommon.
355 ml - 5.7% -
30.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ölkalendern för ett nytt sundare år

Ölkalendern för ett nytt sundare år

Här är ölkalendern för alla som ska ge ett nyårslöfte om att minska alkoholintaget. Heineken har tagit fram en alkoholfri öl, men vill att öl-fantaster ska få få njuta av smaken i alla fall. En del ..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
Svensk suröl – bland det trendigaste du kan dr..

Svensk suröl – bland det trendigaste du kan dr..

Förr i tiden var det en öl som dracks av belgare och i viss mån tyskar. Men 2020 är suröl ett av de trendigaste drycker du kan köpa på Systembolaget. Och svenska bryggerier skapar nya suröl med stor..

Läs mer
Välj rätt öl till din egen Oktoberfest

Välj rätt öl till din egen Oktoberfest

Världens största ölfestival har tyvärr ställts in. Men kommer det att hindra dig från att ha en egen Oktoberfest hemma med vännerna? Det finns många oktoberfest-öl att välja på – här ger vi di..

Läs mer
Påskölet fyller 30 – fira med 75 sorter

Påskölet fyller 30 – fira med 75 sorter

Påsköl är en ung men kär tradition som många tagit till sina hjärtan.I år firar påskölen 30 år i Sverige. Du välja bland hela 75 olika sorter – 15 nationella och 60 lokala. Ägg, lax, sill, köttbull..

Läs mer
Prova en ny öl på Internationella öldagen

Prova en ny öl på Internationella öldagen

För femton år sedan bestämde sig ölälskaren Jesse Avshalomov att det var dags. Tillsammans med några vänner fick han den lokala puben i Santa Cruz att tillägna en dag om året för att hylla ölen. Nam..

Läs mer