HEM

Aktuellt

Första advent

Nu är den här igen – den allra första adventshelgen på året! Vi som upplever den dagen i Stockholm har lite ynklig pudersnö på marken och julkänslorna är svala. Men det råder både glögg och julmarknad snabbt bot på!

Blossa är ett varumärke för svensk glögg och den glögg som säljer mest i Sverige. Det finns många olika sorters glögg i sortimentet samt en årgångsglögg som skapats sedan 2003. Blossa 16, som är årets glögg, är en hyllning till den norrländska urskogen och årgångsglöggen har smaksatts med det ganska bortglömda bäret kråkbär. Blossa 16 kännetecknas av klassiska glöggkryddor tillsammans med frisk syra från kråkbäret, rund sötma från björksavssirap och en lätt rökighet från rökt socker.

Julmarknad på Skansen

För att bygga upp den stundande julstämningen lite tog vi oss till Skansen i Stockholm och deras årliga julmarknad, som bjuder på massor av hantverk, godsaker, nordiska djur, adventskonserter och skön körsång. Den som inte hittar julkänslan där hittar den aldrig!

Advent-choir-686
Advent-julblomma-686
Advent-Skansenglogg-686

Här är ett recept med inspiration från förr och med koppling till skogens smaker, som har tagits fram för att passa utmärkt till en mugg av årets åkerbärsglögg.

Klappgröt med söta tillbehör

Klappgröten är för många en bortglömd skatt. Den har fått sitt namn från klapp-klapp-ljudet då man förr i tiden, med mycket möda, vispade mannagryn och färska bär luftigt. Ibland kallas den även trollgröt. Gröten passar både till frukost, mellanmål och dessert – eller varför inte som ett sött tillbehör till glöggen. Nötblandningen är lika god i glöggen som strövargodis på skogspromenaden.

Klappgröt
5 dl vatten
1 dl finmalen mannagryn
200 g lingon
Socker

Koka upp vatten. Vispa i mannagrynen, lite i taget. Vispa hela tiden för att undvika klumpar. Tina lingonen och passera dem genom en sil så att du kan skilja skalet från bärsaften. Häll gröten i en matberedare och vispa/”klappa” gröten på medelhastighet. Tillsätt lingonsaften. Låt vispandet pågå tills gröten är avsvalnad och fluffig. Smaka av med socker, men gröten ska gärna vara lite syrlig.

Bärchips
100 g frusna hallon
(eller andra bär)
½ banan

Tina hallonen och mixa dem tillsammans med bananen i en mixer. Låt bärmixen bli jämn och mjuk. Häll ut den på en plåt med bakplåtspapper och stryk ut den så tunt som möjligt. Ställ i ugnen på 80 ºC och torka bärmixen tills den blir torr och krispig (ca 3-4 timmar). Öppna gärna ugnen vid några tillfällen för att släppa ut fukten. Bryt i chipsbitar.

Nötbräck (strövargodis)
Hacka nötter och fröer till önskad storlek. Rosta dem en aning i torr stekpanna. Lyft åt sidan. Förbered en plåt med smörpapper. Häll en deciliter strösocker i en varm, ren stekpanna. Luta lite på pannan så att strösockret lägger sig platt på ytan, utan att röra i sockret. Smält sockret och låt färgen bli en aning karamelliserad. Lägg i nötterna och lyft stekpannan åt sidan. Stjälp upp nötterna och sockret på plåten med smörpappret. Skaka en aning på plåten, så att blandningen blir så platt som möjligt. Låt svalna helt. Bryt sedan små skärvor av bräcket.

Servera gröten i små koppar eller glas tillsammans med lite mjölk. Toppa med nötbräck, bärchips och bär. Njut tillsammans med varm glögg!

Advent-Collage-686

Receptkälla: Blossa


Marie Arpnäs

Vinguiden
tipsar