Dags att duka upp för en härlig påskbuffé med klassiker som ägg, sill, lax, gubbröra och påsklamm. Vinguiden har tipsen som gör din påsk till en kulinarisk fröjd med vinet i centrum.
Påsken är vår näst största mathelg efter julen. Uteblivna utlandsresor gör att många satsar lite extra på att fira en fin påsk på hemmaplan med god mat, öl och extra goda viner. Trots att det kan vara svårt att fira med äldre släktingar laddar de flesta svenskar för ett traditionellt påskfirande med rätter som sill, lax, skinka, ägg, gubbröra, Janssons frestelse, pajer och lamm.
Enligt en sifo-undersökning är äggen allra viktigast för oss, följda av sill och lax. Lammet är en relativt ny tradition, och blott åtta procent håller lammet som sin främsta tradition.
Även när det gäller vin och öl går det åt lite extra under den kommande påsken. Över fem miljoner liter vin säljs under påskveckan, en miljon mer än en vanlig vecka. Vi köper mer än 7,6 miljoner liter öl, men faktiskt bara 176.000 liter påsköl.
Påskbuffé
Det klassiska påskbordet påminner mycket om julbordet, förutom att äggen står mer i centrum. Många har ägg, sill, lax, skinka, gubbröra, pajer och köttbullar på påskbordet.
Feta rätter som balanseras bra med en lite beskare öl och kanske en påsksnaps. Vissa föredrar det alkoholfria alternativet påskmust. Men det går också utmärkt att dricka vin till smörgåsbordet. Välj gärna ett vin som är lite fruktigare för att balansera av sältan i maten. Hög syra i vinet är också en fördelaktig kombination med den kraftiga buffématen.
Påsklax
Påsken är en lång högtid och många väljer att servera lax som huvudrätt någon av dagarna, inte sällan långfredag. Lax går att göra i massor av spännande variationer. Gör du en helstekt laxsida i ugnen med chiliflakes och kummin blir det både gott och enkelt.
Oavsett vilket recept du väljer så passar lax utomordentligt bra tillsammans med vin. Det går bra att dricka både rött och vitt vin till lax. Om du väljer rött passar det bra med ett lättare ungt och fruktigt rödvin. De som föredrar vitt vin till laxen väljer gärna en chardonnay eller sauvignon blanc. Även mousserande vin, såsom cava och champagne, fungerar fint mot den feta laxen.
Påsklammet
Att äta lamm på påsken är en ny tradition i Sverige. De svenska lammen är inte slaktklara förrän på hösten, och först när vi började importera lamm från Nya Zeeland slog traditionen igenom brett. Nu är det en självklarhet för många att ha lamm som huvudrätt under en eller flera påskmåltider. Vanligast är det med lammstek, men även de exklusiva lammracksen är populära.
Det smakrika och lite fetare lammköttet passar perfekt tillsammans med ett kraftfullt och mustigt rött vin. Vitt vin förknippas sällan med lamm, men de som provat säger att en ekfatslagrad chardonnay fungerar utmärkt.
Påskgodis
Vin, ett stort påskägg med godis och långledigt. Kan det bli så mycket bättre? Ja, det skulle vara om pandemin försvann då. Men just den här påsken är vi fullt nöjda med godis och vin – helst på samma gång.
De flesta söta godissorter går allra bäst ihop med lite sötare dessertviner. Prova gärna ett sauternesvin ihop med ditt favoritgodis, men se upp för sura karameller och mintgodis. Gelégodis och mousserande vin är heller inte dumt. En liten bit riktigt mörk choklad kan locka fram nya spännande smaker ur fylliga och strama rödviner.