När Vinguiden.com hade sommarmingel på The Winery Hotel ingick en guidad tur i hotellets eget vineri. Guiden på turen var David Ejnar, passionerad öl- och vinpersonlighet, som har experimenterat med allt från mjöd och rotfruktsvin till eget öl hemma i garderoben. Vi tog ett snack med David.
David Ejnar har laborerat med drycker sedan riktigt unga år (nu är han 30 ännu unga år). Han säger själv att han är lite nördig och tycker det är kul med människor som samlar på My Little Pony och har “udda” intressen.
– Jag har alltid varit intresserad av historia och tycker det är häftigt att läsa om världskrigens gömda vinkällare och Heidsieck-champagne som bärgats från ett vrak sänkt av tyska krigstorpeder.
– Ju mer jag läste på och utbildade mig i ämnet drycker, ju mer ökade intresset och jag började själv försöka tillverka allt möjligt. I matbutiken hittade jag vinsatser för eget bruk, som ledde till mindre lyckade experiment. Resultatet av dessa smakade oftast vedervärdigt.
David konstaterade att det är svårt att göra ett riktigt gott vin på egen hand. Han började laborera med allehanda rotfrukter, maskrosor, äpplen med mera.
– Oftast blev det inte jättebra, men det var väldigt roligt!
Eget öl i garderoben
Efter några försök med mjöd köpte David ett bryggverk för eget bruk och intresset för öl växte. Grunderna för att göra öl är ganska enkla och med ett bryggverk i garderoben underlättades arbetet en hel del.
– Det var skönt att slippa belamra hela köket och dessutom behövde jag inte längre torka ett kladdigt parkettgolv, som fått uppleva några överkokningar på spisen. Nackdelen är att sambon klagar på att kläderna numera luktar malt och humle, säger David med ett leende.
Vissa av de egenbrygda ölsorterna blev riktigt goda, vilket triggade intresset ytterligare. David klurar nu på hur han ska ta steget vidare till något eget, och inte bara köra experimentfasen som en sidosyssla. Dagtid jobbar han med valutariskhantering på Sweco.
– Efter gymnasiet startade jag eget företag inom eventreklambranschen. En rolig och givande tid där jag genomförde både egna och andras event från planering till genomförande. Mycket mässor och många resor – runt 200 hotellnätter per år – så till slut hoppade jag av för att skapa en fast bas i Stockholm.
Utbildad på Grythyttan
David har en väldig förkärlek för det publika mötet och vid sidan om sitt arbete på Service Academy började han läsa projektledning, med fokus på vin och öl. Som han säger själv “jag ville botanisera även akademiskt, inte bara fysiskt experimentellt”. Han har läst dryckeskunskap på Grythyttan, och är nu redo att på fulltid kliva in i dryckesvärlden.
– Jag tycker det är jätteroligt att jobba som guide. Jag hade samma roll på Spritmuseum här i Stockholm i ett par år, och när jag läste att The Winery Hotel i Solna – granne med min bostad – skulle börja med guidade vinturer hörde jag av mig och anmälde mitt intresse. Och det blev napp direkt!
Guidningarna på The Winery Hotel äger rum på helgerna och vid speciella företagsevent, och vi fick själva uppleva en engagerande och intressant rundtur i vineriet, ihop med våra inbjudna VIP-gäster.
– Det är kul när man – som på ert event – är genuint intresserad av vin och dessutom törs ställa lite frågor.
– Jag håller så smått på att bygga upp en egen provningsverksamhet och har en ambition att kunna erbjuda lite annorlunda provningar. Eftersom jag är så intresserad av dåtid tänker jag mig 50 procent dryck och 50 procent historia. Lite “Historiedrickarna”, om man får kalla det så.
David berättar att han har luskat fram gamla recept från Grekland bland annat och tänker sig att man ska få känna smakerna som man kände då. Och kring det hela baka in historiska berättelser om slavar, krig, överklass, medelklass med mera.
– Jag utgår från mig själv och skulle gärna vilja gå på den typen av provning. Fler tänkbara teman är seriernas värld, och eftersom jag är ett fan av Tintin – hur ser Kapten Haddocks dryckesvanor ut, till exempel? Jag är också sugen på att plocka fram gamla bortglömda drinkar och lägga fokus på det svenska nattlivet. Vad var poppis på 60-, 70- och 80-talet?
Kvass och nutidsdrycker
Med viss jämförelse med ett populärt teveprogram tänker sig David sina provningar som en liten resa i tid och rum. Att man stannar längs rälsen och dricker något med lokal anknytning och så lite småplock kring det. Han återkommer till att han gillar storytelling. Att bjuda på något mer än fakta, inte bara druvor och regioner.
Under rundturen i vineriet på The Winery Hotel berättade David inlevelsefullt om den kvass som han experimenterat med hemma i sin garderob. Kvass är en blandning av malt och rågmjöl, eller gammalt rågbröd och socker, som täcks med vatten och som man låter jäsa på ett lagom varmt ställe. Vanligt förekommande i Baltikum och Östeuropa.
– Om det blev gott? Nej, det smakade skit! Men kul att göra, säger David och skrattar.
Vi kommer med nyfikenhet att följa David Ejnar, “historiedrickare”, i framtiden och är ganska övertygade om att han snart kommer att ha genomfört flera av sina idéer och projekt. Självklart vill vi veta vad han gärna dricker idag, 2016.
Vin:
Öl:
* Min egen hembrygda, torrhumlade Weiss