HEM

Aktuellt

Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Ostron har ätits i tusentals år och är känt både som ”havets juveler” och ett klassiskt afrodisiakum som åts av bland andra Casanova. Du ser dem ofta serverade på stora fat, liggande på en bädd av is, omringade av citronklyftor. Men varifrån kommer ostron egentligen? Hur öppnar du dem? Behöver man tillaga dem? Hur många är rimligt att servera? Samt kanske den viktigaste frågan: Vad dricker man helst till? Alla dessa, och några frågor till, får du svar på här nedan.

Varifrån kommer ostron?

En hel del av de ostron vi äter i Sverige är skördade i våra svenska vatten. Bäst trivs de utanför Bohuslän, där Skagerraks vatten har perfekta förutsättningar för att ostron ska trivas. Salthalten bör vara minst 25 promille, och temperaturen bör variera mellan 12 och 20 grader. Där lever de på 3–6 meters djup och kan bli hela 30 år gamla.

Finns det olika sorters ostron?

Ja, i Sverige lever dels det europeiska ostronet Ostrea edulis och Stillahavsostronet Magallana gigas (även kallat franskt ostron eller Fine de claire). Stillahavsostronet är en invasiv art som upptäcktes i svenska vatten först år 2007. Arten fick på kort tid fäste i Sverige och anses idag vara väl utbredd. De spred sig från Frankrike där de inplanterades på 60-talet och idag odlas på flera platser.

Hur öppnar man ostron?

Ostron öppnas vanligtvis med en ostronkniv eller en liknande liten kniv. Skydda handen med en kökshandduk eller en handske så du inte skär dig om du skulle råka slinta.

  1. Lägg en handduk i handen eller sätt på dig en handske.
  2. Håll ostronet i ena handen med den kupade delen nedåt och den platta delen uppåt.
  3. Fatta kniven i andra handen, håll gärna långt ut på knivbladet för bättre kontroll.
  4. Stick in knivspetsen mellan skalhalvorna och vrid bladet så skalet öppnas upp några millimeter.
  5. För kniven djupare in och längs med öppningen tills du kommer till fästet mellan de två skalhalvorna.
  6. Skär av muskeln som håller ihop skalhalvorna, öppna upp ostronet och släng bort den platta skaldelen.
  7. Skär med kniven under ostronet för att lossa det från skalet och placera ostronet på en bädd av krossad is eller tillaga det.

Behöver man tillaga ostron?

Det går faktiskt att både äta dem levande och tillaga dem. Liksom med de flesta råvaror finns det många olika åsikter om hur dessa delikatesser bör serveras. Vanligast är att servera dem levande med lite citron eller rödvinsvinäger med hackad schalottenlök.

Det går även utmärkt att blanchera dem och servera med rivet äpple eller gratinera dem och servera med en röra gjord på bacon, persilja, vitlök, ströbröd och parmesan. Det finns få sätt som är fel när det kommer till ostron.

Hur många ostron bör jag servera?

Det här är givetvis en fråga där svaret beror på. Ska du servera ostron som förrätt eller huvudrätt? Är det personer som testar ostron för första gången, eller har du att göra med erfarna ostronfantaster? Det är vanligt att servera ostron som förrätt, och med tanke på att det då kommer minst en rätt till är ett lämpligt antal cirka 3–8 ostron per person. Du kan ha fler än så, men sällan färre.

Vad ska jag dricka till?

Till ostron lämpar sig vanligtvis ett friskt och krispigt vitt eller mousserande vin. Många uppskattar även välkyld vodka som matchar de salta och syrliga smakerna på ett bra sätt. Ett lite mer ovanligt val som kocken Erik Videgård förespråkar är en mörk stout eller drinken black velvet som består av hälften Guinness och hälften champagne.

Henriot Millésimé Brut
2014
Henriot Millésimé Brut
Till ostron passar givetvis fransk champagne utmärkt. Denna champagne är gjord på 50 % chardonnay och 50 % pinot noir. Det har gett den en komplex, mycket frisk och något utvecklad smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, mineral, aprikos, nougat och apelsin.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
499 kr

Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru
Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru
Denna champagne är gjord helt på chardonnay och har en nyanserad, påtagligt frisk smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, hasselnötter och citron. Det gör att den passar utmärkt till råa ostron som serveras med lite citron.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
399 kr

Lusco Albariño
2022
Lusco Albariño
För dig som föredrar ett stilla vin passar detta spanska vita vin gjort på druvan albariño perfekt. Vinet har en mycket fruktig och välbalanserad smak med toner av ananas, citron, apelsin och akacia.
750 ml - 13% -
229 kr

FAKTA

Var kan jag äta ostron?

Det finns massor av platser där du kan njuta av dessa havsdelikatesser runt om i Sverige.

Malmö:
Är du ostronsugen när du är i Malmö är Johan P det självklara stället att gå till. Denna institution har både en hemtrevlig restaurangdel och en välfylld delikatessdisk.
Johan P

Göteborg:
Befinner du dig i Göteborg och vill njuta av ostron bör du söka dig till Champagnebaren. Här kan du välja mellan olika ostron, givetvis perfekt parade med smakrik champagne.
Champagnebaren

Stockholm:
Det klassiska stället att avnjuta ostron i Stockholm är Wasahof. Denna fiskrestaurang har ostron som specialitet, och deras utbud av vin och champagne går inte av för hackor.
Wasahof
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Mest populära bubbel 2022 – topplistan är här!

Mest populära bubbel 2022 – topplistan är här!

Mest populära bubbel under 2022 – vilka var de egentligen? Det är ingen tvekan om saken. De mest populära mousserande vinerna 2022 kan egentligen sammanfattas med tre ord – cava, Måns och prisvänlig..

Läs mer
Pasta och vin – som en riktig italienare

Pasta och vin – som en riktig italienare

Pasta och vin – en match made in heaven. Italien är lokalpatriotismens land. I varje region finns speciella pastarätter och ”egna” viner. Så vill du njuta som en riktig italienare, välj ett vin från..

Läs mer
Skaldjursfavorit

Skaldjursfavorit

Alla älskar Albariño. Så brukar det låta när man pratar spanskt och portugisiskt vitt vin. Och nämner man skaldjur i samma andetag, då är saken avgjord. Visst brukar vi säga att vinindustrin är kons..

Läs mer
Är nyår verkligen så festligt – egentligen?

Är nyår verkligen så festligt – egentligen?

Visst är årets sista kväll full av förväntningar. Som inte alltid infrias. Petter slår i sin nya krönika för Vinguiden fast att det är lunchen vi istället borde lägga fokus på. Det gillar vi! Skrive..

Läs mer
Champagne – klassiker och spännande nyheter

Champagne – klassiker och spännande nyheter

Bubbel från Champagne är en lyx som alla har råd med. Visst, mousserande vin från ett av Frankrikes mest omtalade distrikt kan verkligen kosta skjortan, men det finns också ett stort urval av flasko..

Läs mer
7 topp-champagner för olika plånböcker

7 topp-champagner för olika plånböcker

Internationella Champagnedagen närmar sig och det är dags att lägga en flaska på kylning. Trots att den ädla, bubbliga drycken har dragit iväg prismässigt de senaste åren finns det goda sorter för o..

Läs mer