Visste du att det infördes en lag på att brygga julöl under 1200-talet? Jo, så viktigt var det tydligen. Även om ingen idag längre kräver att det bryggs julöl, väljer fortfarande många svenskar att njuta av det mörka ölet i juletid. Utöver själva traditionen gissar vi att julölets popularitet har en hel del att göra med dess unika karaktär – som passar så bra ihop med våra klassiska julbordsrätter.
Att dricka jul
Under flera hundratals år har det bryggts särskilt helgöl här i Sverige. Det mörka och fylliga ölet, generellt med starkare alkoholhalt, höll längre och gjordes oftast på de lite finare råvarorna – det bästa till fest. Ska vi tro på de gamla isländska kungasagorna är julölet faktiskt den äldsta jultraditionen vi känner till. Att ”dricka” jul nämns redan i en dikt från det hedniska 900-talet.
”Ute skall han jul dricka, för att han ensam ska få råda. Den högtsträvande fursten, och ta upp Frejs lek.”
Det vi idag kallar för julöl är ett kommersiellt fenomen från slutet av 1800-talet. Tiden gick, men någon vidare succé blev det inte. Som ett exempel fanns det bara ett enda julöl i Systembolagets sortiment 1985. Nu har vinden vänt igen. Om du går bland hyllorna idag kommer du upptäcka att det finns en hel uppsjö av olika julöl att välja mellan. Många av producenterna satsar verkligen stenhårt för att varje år lyckas bäst med just sitt julöl.
Mer av en stil än bestämd ölsort
Vad kännetecknar egentligen ett julöl? När det kommer till det mer traditionella svenska julölet handlar det oftast om en något sötare, mörk lager med en aningen eldigare alkoholhalt. Men egentligen är ramarna få och de flesta producenter laborerar friskt när det gäller julölstillverkning. Systembolagets sortiment är brett och består långt ifrån bara av mörk lager. Ale om något är riktigt populärt.
Smaken rimmar väl med julskinkan
Julöl står för cirka 7 procent av försäljningen under december månad. Vi är som sagt tämligen säkra på att det inte bara beror på tradition eller försäljningsknep, eftersom det lite mörkare och tyngre julölet nämligen passar riktigt bra ihop med de klassiska rätterna på julbordet. Fet mat med sälta och kraftig kryddning tillsammans med ölets beska och lite mer rostade toner – mums.
Vilket julöl föredrar du?
Utbudet är stort och det är bara att välja och vraka. Om vi själva måste välja är det särskilt två ale som sticker ut lite extra och därför får bli våra förhandsfavoriter. Trevliga att dricka bara som de är och på samma gång enormt goda till traditionell julmat.
Våra favoriter från julölssortimentet 2023
1. Jacobsen, Golden Naked Christmas Ale
2. Mysingen Midvinterbrygd
Källor: systembolaget.se & vnmuseum.se