Varför använda en vinkällare när man kan lägga flaskorna i havet istället? Så tänkte det argentinska vinhuset Wapisa och sänkte ner 1.500 flaskor på botten av Atlanten.
– Det ska bli spännande att se resultatet om sju månader, säger vinexperten Jean Claude Berrouet.
Är havet den bästa platsen för att lagra vin? Och kan sju månader i vattnet få vinet att åldras lika mycket som sju år i en vinkällare? Det får vi snart veta, för den argentinska vinproducenten Wapisa har placerat 1.500 flaskor av sitt rödvin några meter under vattenytan, i den argentinska östkusten, närmare bestämt Patagonien.
Man kan säga att klimatet i den här delen av landet påminner om Sveriges mellersta och södra delar med sommartemperaturer på 20-25 grader och ganska kallt havsvatten. De ansvariga på Wapisa fick idén redan 2010 när de läste om dykare som hittade 170-årig champagne i ett skeppsvrak. Champagnen gick faktiskt att dricka, även om åren förstås hade påverkat innehållet.
Wapisa ville testa hur rödvin skulle påverkas av att ligga på Atlantens havsbotten i sju månader. Vinet är från 2017 och består av en blandning av Malbecdruva (50 procent), Cabernet Sauvignon (30 proc) och Merlot (20 proc).
– Vi är mycket spända på hur havet påverkar vinets karaktär. Förhoppningen är att vinet ska åldras lika mycket som om det hade legat i en vinkällare i sju år, säger vinproducenten Patricia Ortiz.
När vinflaskorna plockas upp ur vattnet ska innehållet provsmakas och jämföras med flaskor som legat i en vinkällare. Vinexperten Jean Claude Berrouet har fått uppdraget att göra jämförelsen och komma med ett omdöme. Om experimentet faller ut till belåtenhet vill Wapisa göra samma sak med andra viner.
Vem vet, snart kanske du kan dricka havslagrade viner från Argentina?