HEM

Aktuellt

Légende de Bonpas  – en hyllning till långa historien

Snacka om lång och imponerande vinhistoria i den legendariska franska egendomen Bonpas. Här började man producera vin redan 1318. Nu – 700 år senare – kommer ett vin som passande nog heter Légende de Bonpas.

Fransmännen är ett stolt folk – och pratar man vin blir de extra stolta över sin långa tradition. Och vad sägs om egendomen Bonpas? Det är ursprungligen ett kloster som grundades 1318 av katolska munkar i samband med att påvedömet flyttades från Rom till Avignon i hjärtat av Rhônedalen. Här har vin producerats i 700 år och all yrkesskicklighet har genom århundradena förfinats. Vem har inte hört talas om Chateauneuf-du-Pape och Vacqueyras?

Etableringen av Rhône som en av Frankrikes mest ikoniska vinregioner har sitt ursprung i påvedömet. Av de lokalt odlade druvorna i Avignon skapades nattvardsvin av så hög kvalitet att de gav stor berömmelse och lade grunden till de världsklassade viner som idag kännetecknar området. Och Luberon är det sydligaste av Rhônedalens kvalitetsdistrikt, alldeles intill de franska alperna. Med vingårdar belägna på en höjd om 300 meter över havet får druvorna en långsam mognad och Luberon är erkänt för sina balanserade viner med bitig syra och låg sötma.

Nu får vi svenskar chansen att smaka Bonpas senaste tillskott: Légende de Bonpas, ett torrt, fruktigt och mycket friskt vin med smak av tropiska frukter och citrus. Druvorna är Clairette, Grenache Blanc, Vermentino och inte minst Ugni Blanc, som har hängt med ända sedan Bonpas var ett kloster för hundratals år sedan.

Ugni blanc är samma druva som i Italien kallas trebbiano. Den introducerades från Italien till Avignon i Rhônedalen under 1400-1500-talen. Frankrike har stora arealer av ugni blanc, men de flesta ligger i västra delen av landet, från Bordeaux upp till Cognac.

Den används i framställning av enkla mousserande viner, men i synnerhet blir den bas för de två destillaten cognac (Charentais) och armagnac (Gascogne). Den är synnerligen lämplig för destillation eftersom syran är hög, alkoholstyrkan låg och vinet neutralt i karaktären.

Légende de Bonpas
2021
Légende de Bonpas
Friskt, torrt vin med matvänlig syra. Fruktig smak med inslag av kiwi, grapefrukt och gröna äpplen.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
59 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Trist på semestern? Besök en vingård!

Trist på semestern? Besök en vingård!

Vill du besöka en vingård på semestern? Här kommer några tips från Anders Melldén som besökt hundratals vingårdar i sitt jobb som skribent. Här bjuder han på 3 tips, 3 läckra gårdar och smartaste ko..

Läs mer
Vinboxen med dubbla  kranar – så funkar det

Vinboxen med dubbla kranar – så funkar det

Svårt att välja lådvin till sommarens läckerheter? Här är boxen för den rådville: Två kranar med olika sorters vin Idén med DuoBox kommer från den franska vinhandlaren Vin & Sprit France. De ko..

Läs mer
Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Just nu är det skördetider på många vingårdar, vilket det betyder bråda dagar med mycket tungt arbete. För att höra om hur skördearbetet går till pratade vi med Bruno Ohlzon som driver en vingård i ..

Läs mer
Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta va..

Läs mer
Bordeaux äger 1855

Bordeaux äger 1855

Sedan en tid har vinodlarna i Bordeaux ensamrätt om att använda begreppet 1855. Årtalet är främst känt för att vara det år den berömda vinklassificeringen gjordes, då bland annat fyra vinslott i Bor..

Läs mer
Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Nu har du chansen att smaka ett exklusivt vin med en 300 år gammal historia. Druvorna odlas endast på 3,94 hektar vilket begränsar produktionen, så det gäller att vara först till kvarn. Redan år 17..

Läs mer